Bilim insanları, insanlarda bağışıklık sisteminin bileşenlerini daha iyi anlamak için bu hücrelerin sayımını yaptı.
Araştırmacılar geçmiş araştırmalardan elde edilen ölçümleri kullanarak vücuttaki farklı doku tiplerinde kaç bağışıklık hücresi olduğunu tahmin ettiler. PNAS’da yayımlanan çalışmalarında benzer yaşlarda birkaç erkek ve kadının yanı sıra hepsi 10 yaşında olan çocuklardan topladıkları doku örneklerini laboratuvar analizleriyle birleştirdiler.
Katılımcıların hiçbirinde bilinen herhangi bir sağlık sorunu yoktu. Ekip, yaşları 20 ila 30 arasında değişen 73 kilogramlık erkeklerin yaklaşık 1,8 trilyon bağışıklık hücresine sahip olduğunu ve bu hücrelerin toplam ağırlığının da 1,2 kg civarında olduğunu tespit etti.
Aynı yaştaki 60 kg’lık bir kadının ise 1 kg ağırlığında 1,5 trilyon bağışıklık hücresine sahip olduğunu buldular. Yaklaşık 1 milyon bağışıklık hücresine sahip 10 yaşındaki bir çocuğun ilgili hücrelerinin ağırlığı ise 0,6 kg olarak tespit edildi. Her iki cinsiyette de -bireyin çocuk ya da yetişkin olmasından bağımsız olarak- hem lenfositlerin hem de bir başka beyaz kan hücresi türü olan nötrofillerin tüm bağışıklık hücrelerinin %40’ını ve bağışıklık sisteminin tüm kütlesinin %15’ini oluşturduğunu gördüler.
Milo, yaygın olarak beyaz kan hücreleri diye adlandırılmalarına rağmen, bu hücrelerin çoğunun öncelikle kemik iliği ve lenfatik sistemde bulunduğunu ve herhangi bir anda sadece küçük bir kısmının kan dolaşımında yer aldığını belirtiyor. Patojenleri yutan makrofajlar bağışıklık sistemi hücrelerinin %10’unu, toplam hücre kütlesinin ise neredeyse yarısını oluşturuyor.
Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin haritasını çıkararak, vücudumuzun enfeksiyonlarla ve çeşitli sağlık sorunlarıyla nasıl başa çıkabildiğini daha iyi anlayabilmeyi, böylece nicel enfeksiyon modellerinin oluşturulmasının kolaylaşabileceğini ve etkili klinik tedavilerde ilerleme kaydedilebileceğini umuyor.
(Özlem Ak, bilimteknik.tubitak.gov.tr)