Ukrayna’daki savaşın 2022 yılından başlamasından sonra Avrupa Birliği’ne sattığı doğal gaz önemli ölçüde azalan Rusya alternatif pazar olarak Çin’e yoğunlaşmaya devam ediyor.
Rusya ve Çin, uzun süredir ertelenen “Sibirya’nın Gücü 2” doğal gaz boru hattı projesini ilerletmek için “yasal bağlayıcılığı olan” bir mutabakat zaptı imzaladı. Proje, Moskova’nın kaybettiği Avrupa pazarlarının yerine Pekin’i en önemli enerji müşterisi olarak konumlandıracak.
Anlaşma, Rusya’nın devlet enerji şirketi Gazprom ile Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında imzalanan dört protokolden biri oldu. Gazprom CEO’su Aleksey Miller, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu artık küresel doğal gaz endüstrisinin en büyük, en iddialı ve en sermaye yoğun projesi olacak” dedi.
Moscow Times’a göre, projeler tamamlandığında Rusya’nın Çin’e yılda toplam 106 milyar metreküp doğal gaz sevkiyatı yapması öngörülüyor. Rusya, 2022’de Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalinden önce Avrupa’ya yılda 150 milyar metreküpten fazla gaz ihraç ediyordu. Bu miktar şimdi sadece 30 milyar metreküp civarında.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13,6 milyar dolarlık “Sibirya’nın Gücü 2” projesini ilk olarak 2022’de Çin lideri Şi Cinping’e önermişti. Yılda 50 milyar metreküp gazı Çin’in kuzeybatısına taşıması planlanan proje, fiyat ve hacim konularında süren uzun pazarlıklar nedeniyle tıkanmıştı.
Daha önceki haberlerde, Pekin’in hattın kapasitesinin yalnızca bir bölümüne ve Rusya’nın iç piyasasındaki düşük fiyatlarla taahhüt vermek istediği ileri sürülmüştü. Salı günü Pekin’de hem Putin hem de Şi’nin katıldığı tören, projeyi ilerletmek için ilk resmi adım oldu.
Miller, başlangıç tarihi ve fiyat koşullarının hâlâ müzakere edilmesi gerektiğini belirterek, 2019’da devreye alınan “Sibirya’nın Gücü 1″ hattının imzalanmasından beş yıl sonra ve planlanan tarihten önce tamamlandığını hatırlattı.
Gazprom ayrıca, Doğu Sibirya’dan geçen mevcut “Sibirya’nın Gücü 1” hattındaki yıllık kapasiteyi 38 milyar metreküpten 44 milyara çıkarmayı kabul etti. “Sibirya’nın Gücü 2” hattının ise Moğolistan üzerinden Soyuz Vostok güzergâhıyla 30 yıl boyunca çalıştırılması planlanıyor.
Çin, Moskova’nın Avrupa’daki müşterilerini kaybetmesinin ardından Rusya’dan aldığı petrol, kömür ve doğal gazı zaten yüksek indirimlerle temin ediyor.
Fotoğraf: Sputnik
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: