Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, Moskova tarafından askıya alınan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 28 Mayıs seçimlerini kazandırdığını öne sürdü.
Markov, Telegram kanalında yaptığı değerlendirmede, “Anlaşma Erdoğan’ın önemli bir başarısı oldu. Seçimleri kazanmasına yardımcı olduğunu da söyleyebiliriz. Rusya Erdoğan’ın zaferi için anlaşmayı 17 Temmuz’a kadar uzatmıştı. Seçildiğine göre bu şekliyle artık anlaşmaya ihtiyaç yok” dedi.
NSN Radyosuna konuşan Parlamento Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Yuri Şvıtkin ise, “Ukrayna ve Türkiye Moskova’nın Tahıl Anlaşması’nı durdurma kararını dikkate almalı. Yoksa Ankara ile gerilimi tırmanır” iddiasında bulundu.
Parlamento Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Vladimir Gutenyov, Rusya için tahıl anlaşmasının feshedilmesinin olumlu sonuçlara yol açacağını savundu. Regnum Haber Ajansına konuşan Gutenyov, “Türkiye ile ilişkilerimiz eskisinden daha iyi olacak. Rusya son yıllarda Türkiye için çok şey yaptı. Moskova, Ankara’yı zorlayan koşullara büyük bir anlayışla yaklaştı. Türkiye bazı anlaşmaları ihlal ettiğinde biz sert adımlar atmadık. Bence Türkiye, Rusya sabrının tükenmesine de anlayışla yaklaşacak!” dedi.
Çok okunan Moskovski Komsomolets gazetesi de, ” Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in fikrini değiştireceğini inanıyor görünüyor. Her halükarda, müzakere etme niyetini açıkladı. Ama şimdi değil, Körfez ülkeleri turundan döndükten sonra” diye yazdı.
Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Orta Doğu uzmanı Yelena Suponina da, Rusya’nın Türkiye, Çin ve tahıl satın alan Afrika ülkeleriyle doğrudan iş birliğine başlamasını önerdi.
Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadiy Zloçevskiy, “Tahıl Anlaşması’nın feshi Rusya’ya herhangi bir sorun yaratmayacak ama Türkiye dünya fiyatlarından satın almak zorunda kalacak” diye konuştu.
TASS’a konuşan Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Boris Dolgov ise, “Anlaşmanın yenilememesi Moskova ile Ankara arasında soğukluk yaratabilir. Ancak Türkiye’nin Rusya’ya ihtiyacı olduğu için soğukluk uzun sürmez” dedi.
Benzer haber ve yorumlar yüzlerce Rus medya sitesinde yer aldı. Rus televizyon kanallarında da Tahıl Anlaşması konusu uzmanlar arasında en çok tartışılan gündem maddelerinden biri oldu.
Ünlü sinema yönetmeni Nikita Mihalkov ise, Moskova’nın “terörist” ilan ettiği Azak (Azov) Taburu’nun komutanlarının Türkiye’den Ukrayna’ya gönderilmesini hatırlatarak, “Biz ise Türkiye’ye turist gönderiyoruz. Rus turistlerin parası Türk ekonomisine gidiyor” sözleriyle tepki gösterdi.
Askeri riskler
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın katılımı olmadan tahıl anlaşmasının uzatılmasının askeri riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.
Peskov, “Ukrayna’nın Türkiye ve BM ile tahıl anlaşmasını Moskova’nın katılımı olmadan sürdürme önerisi” ile ilgili soruya, “Bu, ordudan yorum alınması gereken bir konu. Askeri operasyonlara yakın bir bölgeden bahsediyoruz. Güvenlik garantileri olmadan riskler vardır. Hangi ülkelerin bu riskleri almaya ne kadar hazır olduğunu söyleyemeyiz. Bu bölge Kiev tarafından savaş amacıyla kullanılıyor” yanıtını verdi.
Fuad Safarov, Moskova