Rusya’nın Akkuyu’da inşa ettiği nükleer santralin devreye girmesi için geri sayım sürerken, dev yatırım için tedarik edilen ekipmanların uygunluk sertifikasyonu ve test çalışmaları, hem Rusya hem de Türkiye ayağı olan özel şirketi olan Sercons Şirketler Grubu tarafından yürütülüyor.
Rusya’nın resmi gazetesi Rossiyskaya, santralin 2025 yılında devreye alınacak ilk ünitesiyle Türkiye’ye elektrik vermeye başayacağını duyurduğu haberde, Türkiye’den Rusya’ya 1990’ların başında gelen İhsan Bozkurt’un (fotoğrafta) kurup kendi alanında zirveye taşıdığı Sercons’un projedeki önemli katkısının altınız çizdi.
Haberde şunlar yazılıyor:
“Türkiye’nin ilk nükleer santrali için tedarik edilen ekipmanların uygunluk sertifikasyonu ve test çalışmaları, Sercons Şirketler Grubu tarafından eski Sovyet coğrafyasının en büyük test sahası olan PromMash Test temelinde yürütülüyor. Sertifikasyon alanında önde gelen Rusya’da kurulu şirketlerinden biri olan Sercons aynı zamanda gerekli tüm ekipmana sahip ve Türkiye’de kendi şubeleri bulunmakta. Bu Rus şirketinin kurucusu İhsan Bozkurt’un kendisi de bir Türkiye vatandaşı. Kuşkusuz bu faktör, ülkenin iş dünyası ile iletişimi kolaylaştırdı.”
Gazete, PrommMash Test test laboratuvarının ROSATOM sisteminde akredite edildiğine, uluslararası gerekliliklere uygunluğunu onaylayabilen az sayıdaki laboratuvardan biri olduğun ekipman test protokollerinin uluslararası standartlara uygunluğunu teyit ettiğine ve bunun ve Akkuyu NGS için yetki belgesi koşullarından biri olduğuna işaret ediyor.
PromMash Test’in nükleer enerji alanındaki Bölüm Başkanı Eugenia Yelnikova, “Laboratuvarın benzersizliği, tek bir yerde test yapabilen tek laboratuvar olması” diyor. Laboratuvarın alanı 20 bin metrekareden fazla ve 3 binden fazla test tezgahı ve ölçüm ekipmanı barındırıyor. Sadece bu merkez, atom enerjisi kullanımı alanındaki tüm güvenlik gereksinimlerini karşılayan üretim potansiyeline ve kalifiye personele tek bir bölgede sahip. Sadece bu yıl, Akkuyu NGS’de kurulacak radyasyon izleme sistemleri ve otomatik kontrol sistemlerinin ekipmanlarını kontrol etmek için 50’den fazla çalışma gerçekleştirildi.
Rossiysaya Gazeta’daki yazı şöyle devam ediyor:
“Sercons Şirketler Grubu’nun yetenekleri bu nükleer proje için özel olarak yetkinleştirilmiş görünüyor. Laboratuvarlar, tüm testleri kapsayan bir test ekipmanı yelpazesine sahip. Kalan üç güç ünitesinin devreye alınması için daha yapılacak çok iş var. Ancak burada bile şirketler grubu için testler sona ermeyecek. Akkuyu NGS’den elde edilen elektrik satışından elde edilen gelirin Türkiye’de bir başka NGS’nin (Sinop) inşası için kullanılacağı varsayılıyor. Bu da yeni bir deneme sahasının güvence altına alındığı anlamına geliyor.
Akkuyu projesi ne kadar yüksek profilli olursa olsun, bugün Rus şirketlerini dünya pazarının yeni sınırlarına taşıyan strateji