On binlerce kişinin hayatını kaybettiği, yüz binden fazla kişinin yaralandığı, milyonlarca kişinin barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığı 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti.
6 Şubat 2023’te tam 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bu kez 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem yaşandı.
Depremler 120 bin kilometrekarelik bir alanda Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’da etkili oldu. Depremlerin meydana geldiği bölgede toplam 14 milyon 13 bin 196 kişi yaşıyordu, bu da Türkiye nüfusunun yüzde 16’sından fazlasının felaketten etkilenmesi anlamına geliyor.
11 ili kapsayan felaket sonucu 35 bin 355 bina yıkıldı, 17 bin 491 binanın da acil olarak yıkılması gerektiği ve 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta ve 431 bin 421 binanın az hasarlı olduğu belirlendi. Bu da yıkılan ve öyle ya da böyle hasar gören bina sayısının 700 bini aştığını gösteriyor.
Felaketin üzerinden iki yıl geçti ama tartışmalar, eleştiriler, suçlamalar bitmedi. İki yıl sonra bile depremde gerçekte kaç kişinin hayatını kaybettiği tam olarak bilinmiyor. TÜİK can kaybını 45 bin 784, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 53 bin 537 olarak açıkladı. Şimdiki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İBB belediye başkanlığına aday olduğu geçen yıl katıldığı bir televizyon programında 130 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ancak daha sonra Kurum’un Cumhuriyet tarihi boyunca depremlerde ölenlerin toplam sayısını kastettiği açıklaması yapıldı.
Kurtarma çalışmalarının geç başlaması, bir türlü eşgüdümün sağlanamaması, kurtulmak için yardım bekleyen insanların enkaz altında bulunduğu saatlerde internetin yavaşlatılması, denetimsiz yapılan binaların karton evler gibi yıkılması, özellikle Hatay’da çok sayıda kişinin hâlâ çadırlarda ve konteynerlerde yaşaması iki yıl sonra bile yaraların sarılamadığını gösteriyor.
Depremle ilgili yüzlerce, binlerce fotoğraf arasında en çok akılda kalan ise, Kahramanmaraş’ta hayatını kaybeden 15 yaşındaki kızı Irmak’ın elini bir türlü bırakamayan Mesut Hançer’in acısını ve çaresizliğini tek bir kareye sığdıran AFP muhabiri Adem Altan’ın çektiği yürek parçalayan fotoğrafı oldu.
İlgili haber ve yazılar: