Rusya Merkez Bankası’nın tek bir günde yaşanan yüzde yedilik değer kaybının ardından rubledeki düşüşü engellemek amacıyla müdahale etmesi ardından dolar kurunun nerede durabileceği tartışılıyor.
Bankanın iç piyasadan döviz alımını durdurması düşüşü yavaşlattı ve ruble dünkü kayıplarını yüzde 50’nin biraz üzerinde telafi etti. Sabah saatlerinde Amerikan doları karşısında 113 seviyesinden işlem gören ruble daha sonra 108.5’e indi. Ruble euro karşısında da yaklaşık yüzde dört değer kazandı 114.5 seviyesinden işlem gördü. Rus medyasında doların 120 rubleye yükselip yükselmeyeceği tartışılıyor.
Rublede son 32 ayda yaşanan en hızlı düşüşün nedenlerinin en önemlisi olarak ABD Hazine Bakanlığı’nın Rusya’nın üçüncü büyük bankası Gazprom’u yaptırım listesine alması gösteriliyor. İhracatçıların döviz gelirlerini ülkeye getirmesini zorlaştıran bu karar Rusya’daki döviz arzında daraltma yaratmış durumda. ABD Gazprombank’ı, Rusya’nın askeri malzeme alımında ve askerlere yapılan ödemelerde kullanılması nedeniyle yaptırım listesine aldı. Rusya’nın petrol ve doğal gaz ödemelerinde önemli bir kanal olan 34 yıllık bankanın hisselerinin yüzde 46’sı doğal gaz devi Gazprom’a ait.
Rusya-Ukrayna arasında üçüncü yılına yaklaşan savaşta geçen hafta karşılıklı olarak bazı silahların ilk kez kullanılmasının yarattığı gergin ortam, Moskova’nın savaş harcamalarının artması, doların genel olarak değer kazanması ve enerji fiyatlarındaki düşüş diğer etkenler olarak gösteriliyor.
Rusya’da ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 8.5 dolayında. Merkez Bankası faizi son olarak yüzde 21’e yükseltti ancak enflasyondaki artışı dizginleyemedi.
Ekonomi Bakanı Maksim Reşetnikov, rubledeki düşüşün yapısal sorunlardan çok Amerikan dolarının uluslararası piyasalarda değer kazanmasından ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan kaynaklandığını, piyasanın gelişmelere aşırı duygusal tepki gösterdiğini ancak kısa süre sonra istikrarın sağlanacağına emin olduğunu söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, yaşananların Rus halkını etkilemeyeceğini çünkü insanların maaşlarını ruble olarak aldığını bildirdi
Zayıf ruble ihracatçıları sevindiriyor ancak ithal mallarda fiyatın artması kaçınılmaz görünüyor.