Ukrayna’daki savaşın bitmesi ihtimali, Rus doğal gazına bağımlılıktan kurtulmak için çok sayıda adım atan Avrupa Birliği’nin (ABD) yeniden yüzünü Moskova’ya çevirmesiyle sonuçlanabilir.
Bir dönem doğal gaz ihtiyacının yüzde 30’unu Rusya’dan sağlayan AB ülkeleri, 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın işgal edilmesinin ardından alternatif kaynaklara yöneldi. Rusya’yı hem cezalandırmak hem de gelirden yoksun bırakmak isteyen Avrupa ülkeleri öncelikle ABD, Norveç ve Orta Doğu kaynaklarına yöneldi, LNG altyapısına büyük yatırım yaptı ve depolama kapasitesini artırdı. Son olarak bu yılın başında Ukrayna üzerinden taşınan Rus gazıyla ilgili sözleşmenin süresi oldu.
Moscow Times gazetesinde çıkan bir yorumda, savaşın son bulması durumunda AB’nin, Ukrayna üzerinden yeniden Rus gazı alabileceği belirtiliyor.
Joshua Kroeker imzalı yorumda, şu and pahalı LNG tüketen Avrupa ülkelerinin barış sağlanması durumunda pragmatik davranabileceği, bunun hem Rusya’nın barış masasına oturmasında teşvik edici bir unsur olabileceği hem de Ukrayna’nın yeniden transit gelirine kavuşacağı vurgulanıyor. Tarihsel olarak Rus doğal gazına bağımlı olan ve savaştan sonra kaynak çeşitlendirmesine gitmeyen Slovakya ile Avusturya, bu seçeneğe sıcak bakan ülkelerin başında geliyor. Ayrıca, Almanya’da da Rusya’dan yeniden gaz alınması talebi hem aşırı sağcı hem de solcu partiler tarafından yüksek sesle dile getiriliyor. Ukrayna yolu dışında şu anda atıl durumda bulunan Kuzey Akım 1 ve 2 hatlarının varlığı Rus gazı seçeneğini daha cazip hale getirebilir.
Moscow Times’taki yorumda, Rusya’nın da bu konuya ilgi duyabileceği hatta Ukrayna ile barış anlaşması imzalamasında bir ön koşul olarak ileri sürebileceği belirtiliyor.