Netflix’in ilgi çeken dizilerinden biri olan Fauda’nın dördüncü sezonu yayına girdi.
20 Ocak’ta izleyiciyle buluşan dizi 12 bölümden oluşuyor ve ortalama 40 dakika sürüyor.
İsrail-Filistin çatışmasının yeniden uluslararası gündemin ön sıralarına taşındığı bu dönemde Fauda (kaos), yanlı da olsa izlenebilecek bir dizi.
İlk bölümü 2015 yılında İsrail TV’sinde yayınlanan dizide Mustarifim (Sorgulayıcılar) özel timinde görevli Doron Kavillio (manşet fotoğrafı ve arkadaşlarının Filistin topraklarında düzenlediği operasyonlar anlatılıyor. Bütün üyeleri Arapça konuşan timin asıl hedefi Hamas ancak her an bir aksiyon ve adı gibi kaosun yaşandığı dizide olaylar sık sık İsrail güvenlik güçleriyle işgal altında yaşayan bütün Filistinliler arasında bir savaşa dönüşüyor.
İsrail yapımı olan, hem de bu kadar hassas konuda çekilen bir diziden tarafsızlık beklemek elbette gerçekçi değil. Yine de yapımcılar, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı zulmün normalde eline silah almayı aklına bile getirmeyecek kişileri ne hâle dönüştürebildiğini de zaman zaman ekrana getiriyor. Örneğin önceki bölümlerde, “Filistin’in Muhammed Ali”si olma hayalleri kuran genç boksör Beşar, gelişen olaylar sonucu sivil İsraillileri rehin alan eli silahlı bir Hamas militanına dönüşüyor. Özel timin tek kadın üyesinin sivil Filistinlilere işkence yapılmasını onaylamaz görüntüsü ise daha çok timsahın gözyaşlarına benziyor.
Neredeyse bütün Filistinliler için “terörist”, en azından “potansiyel terörist” imajı çizse de dizi iki halk arasındaki nefreti kimi zaman dışarıdan bakmaya çalışarak çok somut olarak göstermeyi başarıyor. İsraillilerin Filistinlilere, Filistinlilerin de İsraillilere dönük nefreti dizide ete kemiğe bürünüyor.
Fauda zaman zaman İsrailli güvenlik kuvvetlerinin sivil Filistinlilere baskısını ekrana getirerek muhtemelen İsrail toplumu için sınırları zorlasa da, iki halk arasındaki sorunun asıl kaynağını yani işgali geçiştiriyor. Dolayısıyla soruna aşina olmayan bir izleyici için bu konu yanıtsız kalıyor.
İlk sezondaki bir sahnede, ünlü bir Filistinli savaşçının eşi olan Nesrin Hamid (Hannan Hilo), İsrailli komutanın kızına verdiği oyuncak ayıyı içinde dinleme cihazı ya da patlayıcı bulunabileceği endişesiyle bir otobüs durağına bırakınca, oradaki İsrailliler bomba olduğu düşüncesiyle panik halde kaçışıyor. Filistinli bir oyuncu olan Hilo, o sahne sırasında çekim yapıldığını bilmeyenlerin elinde oyuncak ayıyı görünce gerçekten de korkarak kaçtığını söylüyor ve “O sırada İsrail askerleri tarafından vurulabileceğini düşünerek ben de korktum” diyor.
Filistinli oyuncuların İsrail yapımı bir dizide rol almasına Filistin toplumunun önemli bir kesimi tarafından tepki gösterilmesi ve “iş birlikçi” ilan edilmeleri bile iki halk arasındaki nefretin kanıtı.
Hilo bu konuda şunları söylüyor:
“Dizinin İsrail işgalini normalleştirmeye çalıştığı yönündeki eleştirileri anlıyorum fakat İsraillilerle iş birliği yapmamak bence aptalca. Ben İsrail’de yaşıyorum, hikayemi Yahudilere anlatmam, onların bizi anlaması lazım. Fauda çektiğimiz acıları ve mücadelemizi Yahudilere göstermesi açısından önemli. Normalde Yahudiler bizi maymunmuşuz gibi göstermeye çalışıyor. Dizi, özellikle başı kapalı kadınların anlaşılmasına yardım ediyor. Sanatı insanlara ulaşmak için kullanmalıyız. Karşı tarafa ne istediğimizi ve kim olduğumuzu anlatmalıyız.”
Dizide başroldeki Kavillio’yu canlandıran Lior Raz dahil oyuncuların performansı son derece başarılı. Fauda Neflix’te son olarak geçen yıl Gazze’de çekilen üçüncü sezonuyla ekrana gelmişti.