Rus uzmanlar Türk lirasının değer kaybının önümüzdeki dönemde de süreceği öngörüsünde bulundu.
İzvestiya gazetesine konuşan Fontvielle yatırım şirketi Küresel Piyasalar Analitik Masası Başkanı Artur Meinhard, 21 Eylül’de ABD Merkez Bankasının taban oranını 75 baz puan yükseltmesinin ardından liranın dolar karşısında zayıf bir konumda olduğuna işaret etti. Meinhard’a göre, FED böylece, politikasının daha agresif bir şekilde sıkılaştırılmasının sinyalini verdi.
Rus uzman Meinhard, “Türkiye Merkez Bankası, 22 Eylül’deki toplantısında faiz oranlarını düşürerek ulusal paranın zayıflığını daha da arttırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen bu standart dışı politika dünyadaki çoğu merkez bankasının aldığı önlemlere ters düşüyor” dedi.
Liranın toplamda 2022’de yaklaşık %28 oranında zayıfladığına işaret eden Meinhard, gelişmekte olan piyasalarda Arjantin pesosundan sonra en büyük ikinci yabancı para birimi haline geldiğini de vurguladı.
Psikolojik ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Aleksandr Neverov da, gazeteye yaptığı açıklamada, “Liranın değer kaybetmesinin başlıca nedenleri, ülkenin birikmiş borçları, hiperenflasyon ve bunları liranın devalüasyonu yoluyla telafi etme girişimiydi” dedi.
Türkiye ekonomisinin uzun zamandır temerrüt öncesi bir durumda olduğunu belirten Neverov, Türk ekonomik oyuncularının kamu borcu ve genel olarak toplam giderlerinin, gelirlerinden önemli ölçüde yüksek olduğuna dikkat çekti. Neverov, “Sonuç olarak, ülkede yıllık enflasyon %80’in üzerinde. Artı, Erdoğan’ın dış politika projelerinin maliyetleri de borç para gerektiriyor” diye konuştu.
Ekonomist Neverov, “Türkiye’nin artan hiperenflasyon bağlamında faiz oranını düşüren tek ülke olduğu göz önüne alındığında, lira daha da zayıflamaya devam edecek” iddiasında bulundu.