Çarşamba, 19 Kas 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

Rus TV’sinde ‘”Turan” suçlaması

Fuad Safarov
Son güncelleme: 17 Kasım 2025 19:39
Fuad Safarov
Paylaş
Paylaş

Rusya’daki bir televizyon programında Birleşik Krallık’ın Türkiye’nin yardımıyla Orta Asya ülkelerinde nüfuzunu artırmak için “büyük bir oyun” oynadığı iddiası ortaya atıldı.

Rossiya-1 TV’deki programda Parlamento (Duma) Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkan Birinci Yardımcısı Andrey Lugovoy, Londra’nın Orta Asya ülkeleriyle iş birliğini artırarak Rusya’nın ulusal çıkarlarını tehdit ettiğini söyledi. Birleşik Krallık’ın bu konuda Türkiye’den yararlandığını ileri süren Lugovoy, Eylül ayında dış istihbarat servisi MI6’in eski Başkanı Richard Moore’un İstanbul Başkonsolosluğunda Rusya’yı hedef alan açıklamalar yaptığını hatırlattı. Lugovoy, “Moor net konuştu. MI6’in ana hedeflerinden biri Rusya ve öyle olmaya da devam edeceğini söyledi. Rusya’ya karşı faaliyetler için açık şekilde gizli servisle iş birliği yapma çağrısında da bulundu” dedi.

Moskova’nın Orta Asya ülkeleri ile iş birliğine önem vermesi gerektiğini söyleyen Lugovoy, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Asya ülkelerinin liderleri ile sık sık görüşse de bugün biz Ukrayna’daki Özel Askeri Operasyon nedeniyle Batı’ya odaklanmış durumdayız. Ama Rus devlet kurumları, dışişleri ve istihbarat güçlerinin Orta Asya coğrafyasını mercek altına almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu

Birleşik Krallık’ın Orta Asya’daki faaliyetlerine özel dikkat edilmesi gerektiğini belirten Lugovoy, “Londra, tarihte hiç bu kadar güçlü şekilde bölgede faaliyet göstermemişti. 2 asır önce iki ülke arasında başlayan ‘Büyük Oyun’ bugün yeniden hareketlendi. Zamanında Ukrayna’yı kaybettik. Şimdi de Orta Asya’yı kaybetmeyelim” dedi.

Bölgedeki Ankara faktörüne de değinen Rus Parlamenter, “Türkiye ile bugün ilişkilerimiz iyi. Fakat, Moor’un Türkiye’de görev yaptığı dönemde Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi Türk Devletleri Teşkilatı’na dönüştürüldü. İlk bakışta kültürel iş birliği olarak görülse de Türkiye ‘ağabey’ gibi davranıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ile dengeli politika izlediğini de kaydeden Lugovoy, “Peki Erdoğan sonrası neler olabilir? Bu büyük bir soru işareti. Ben ‘Büyük Turan’ haritasına göz attım. Orada Türkiye ve Orta Asya’nın dışında Yakutistan, Başkurdistan, Tataristan ve birçok Rus bölgesi var. Anglosaksonlar her zaman Orta Asya üzerinden Rusya’yı istikrarsızlaştırmaya çalışacak” dedi.

Sunucu Vladimir Solovyov ise, “Ama örneğin Kazakistan’da resmi dil Kazakça. Rusya’da Kazakça öğreten bir kurum var mı? Eğer bölgeyle iş birliğini artırmaya çalışıyorsak o zaman onların dillerini ve tarihlerini öğrenmeliyiz. Sovyetler Birliği’nde birlikte yaşadık diye onlara küçük kardeş gözüyle bakmak doğru değil. Bu konuda bilim merkezlerimiz olmalı” dedi.

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanFuad Safarov
Takip et:
Rusya'da uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Türk-Rus ilişkileriyle ilgili çok sayıda özel haberin sahibi. Diplomasinin yanı sıra Rusya ile ilgili siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve spor alanlarında binlerce habere imza attı. Arşiv çalışmalarıyla Türk-Rus ilişkileri tarihinden bilinmeyen belgeleri ilk kez yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in her yıl sonunda düzenlediği basın toplantılarında sorduğu sorularla gündem yarattı. Azerbaycan asıllı Rusya vatandaşı.
Önceki Makale Mehmet Şüküroğlu çiziyor
Sonraki Makale “Türkler artık en altta değil”

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

MG Özel

Putin’den Türkçe “altın” övgüsü

Fuad Safarov
18 Kasım 2025
MG Özel

Rusların gözüyle C130 kazası

Fuad Safarov
14 Kasım 2025
MG Özel

“Erdoğan’ın en önemli rakibi”

Fuad Safarov
13 Kasım 2025
MG Özel

Unutmadık, unutmayacağız…

Medya Günlüğü
10 Kasım 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?