Moskova’da yayınlanan Komsomolskaya Pravda gazetesi Rus ordusunu Sovyet ordusuyla karşılaştıran bir değerlendirme yayınladı.
Türkrus.com’un haberine göre, 1990’ların başında Savunma Bakanlığı’nda görev yapan Viktor Baranets, 5 milyonluk Sovyet ordusu dağıldığında pek çok subayın evsiz kaldığını, çoğu askerin aileleriyle birlikte çadırlarda yaşadığını yazıyor. O dönem orduda aylarca maaş ödenemediğini belirten Baranets, subay eşlerinin ve annelerinin topladıkları otları pişirerek kocalarının ve çocuklarının karnını doyurmaya çalıştığını anımsıyor.
Baranets’in Moskova’da görev yaptığı Savunma Bakanlığı binasında bile pek çok subay geçinmek için hamallık, mobilya montajcılığı ve temizlik işçiliği gibi ek işlerde çalışmak zorunda kalmış.
1990’ların ortalarında bakanlığın basın bürosunda görev yapan Baranets, emrinde 7 bin asker bulunan bir subayın Yeltsin’e mektup yazarak emrinde yalnızca kova ve fırça bulunan bir süpermarket temizlikçisinin nasıl kendisinden daha fazla maaş aldığını sorduğunu da hatırlıyor.
Bu durumun uzun süre devam ettiğini belirten Baranets, Rusya’da ordunun kaderinin 2008’de değişmeye başladığını ve ordunun reform sürecine girdiğini dile getiriyor. Son 10 yılda Rus ordusunda reformdan geçmeyen birlik kalmadığını belirten Barenets bazı rakamlar veriyor:
Rusya’nın kıtalararası roket ve nükleer başlık, atom ve dizel denizaltı, stratejik bombardıman uçağı, tank, top, uçak, helikopter, gemi ve uçak gemisi sayısı son 30 yılda dikkate değer ölçüde geriledi. Buna karşın kanatlı roket, hava savunma sistemi, insansız hava aracı, hipersonik roket sayısı büyük artış kaydetti.
Barents’e göre, 1992’ye kıyasla en büyük değişim ise güven duygusunda. Buna göre, 1992’de halk Sovyetler Birliği’nin dağılmasını önleyemediği için orduyu suçlarken, 2022’de bu kuruma yüzde 90 oranında güven besliyor.