Rusya, son olarak Ukrayna’da da görüldüğü gibi gerek ülkesindeki gerekse ülke dışındaki savaş ve askeri operasyonlar için değişik terimler kullanıyor.
Batılı ülkeler, medya ve genel olarak kamuoyu, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’ya başlattığı saldırı için “işgal” ya da “savaş” diyor. Rus devleti ve medyası elbette “işgal” demiyor ama “savaş” kelimesini de kullanmıyor ve ısrarla “özel askeri operasyon” ifadesini tercih ediyor. Zaten harekatın başlamasından hemen 1-2 gün sonra medyanın Ukrayna ile ilgili haberlerde “savaş” kelimesini kullanması Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu tarafından yasaklandı.
Rusya’nın askeri müdahaleleri için değişik terimler kullanması yeni değil.
1994 yılında başlayan 1. Rus-Çeçen Savaşı için üç ilginç terim kullanıldı.
Savaş için Rus yetkililerin kullandığı resmi söylem, “Çeçenistan’da Anayasal Düzeni Sağlama Operasyonu”, “Çeçen Cumhuriyeti’nde ve Rusya Federasyonu’na Bitişik Bölgelerinde Silahlı Çatışma” ya da kısaca “Birinci Çeçen Kampanyası (seferi)” olmuştu.
1999 yılında başlayan 2. Rus-Çeçen Savaşı için kullanılan resmi söylemler ise, “Kuzey Kafkas Bölgesi Topraklarındaki Anti Terör Operasyonu” ya da kısaca “İkinci Çeçen Kampanyası”ydı.
Rusya’nın kendi topraklarındaki askeri harekat için “savaş” kelimesini kullanmaması bir yerde anlaşılabilir.
Ama 2008 yılındaki Rus-Gürcü Savaşı için bulunan terim gerçekten bir hayli değişik ve ilginçti: “Gürcistan’ı Barışa Zorlama Operasyonu.”
2015 yılında başlayan Suriye operasyonu için de Moskova resmen şu adı kullandı: “Suriye Arap Cumhuriyeti Topraklarında Özel Görevler.”
Kırım’ın 2014 yılında ilhak edilmesini resmi söylemde karşılığı, “Kırım’ın Rusya Federasyonu’na Katılması” olmuştu.
Sovyet yönetimi ise, 1979 yılındaki Afganistan’ı işgal eden güçleri için, “Sınırlı Sovyet Birliği” ifadesini kullanıyordu.
Fotoğraftaki yazının tercümesi: Rusya savaşları başlatmaz, bitirir- V. V. Putin