Rus medyası, Özbekistan’ın Semerkant kentinde Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan liderleriyle Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin katıldığı ilk AB-Orta Asya Zirvesi düzenlenmesini Türkiye ve Rusya’ya yönelik bir “darbe” olduğunu yazdı.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ev sahipliğinde geçen hafta düzenlenen toplantıya, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov, AB Konseyi Başkanı Antonio Kosta ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB’ye bağlı uluslararası finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katılmıştı.
Tsargrad Tv, “Toplantının sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bağımsızlık hakkının tanınmaması yönünde karar alındı. Siyaset bilimci Sergey Markov, bu kararın Ankara’nın çıkarlarına yönelik bir saldırı olduğu görüşünde. Türkiye, Avrupa ülkelerinin sadece Rusya’ya değil, kendisine de saldırmak istediğini birden fark etti. Şimdi savaş alanı Orta Asya oldu” diye yazdı.
Markov, “Bu durum Türkiye’de fırtınaya neden oldu. Orta Asya ülkelerinin hemen hemen hepsi Türk dili konuşan ülkeler topluluğunda yer alıyor. Türkiye oraya çok para yatırıyor ve kendini bölgenin lideri görüyor. Ancak Avrupa, Orta Asya ülkelerini Türkiye’nin çıkarlarına saldırmaya zorlamayı kendine görev edindi. Avrupa Rusya’nın yanı sıra bu sefer de Türkiye’yi sırtından bıçakladı” dedi.
Tsargrad Tv haber sistesinin sorularını yanıtlayan uzman Andrey Pinçuk, kabul edilen kararın Türkiye’nin bölgedeki nüfuzunun zayıflaması anlamına geldiğini iddia etti. Pinçuk, “Bazıları bunun bizim lehimize olabileceğini düşünüyor. Ancak bu aldatmaca ve çocukça bir pozisyon” dedi.
Rusya’nın Türkiye’nin zayıflamasının kendisine Orta Asya’da yeni perspektifler açacağına güvenemeyeceğini vurgulayan Pinchuk, “Böyle düşünmek saflık olur. Moskova bunu çok iyi anlıyor. İki tarafın olduğu, ya bir tarafın kazanacağı ya da diğerinin kazanacağı bu çocukça model, günümüz siyasetinde işlemiyor. Uluslararası politikamız artık çok yönlü, çok vektörlü ve çok kutuplu” dedi.
Azerbaycan’ın Karabağ’ı Ermenistan’ın işgalinden kurtardığına da değinen Pinçuk, “Çok karmaşık, çoğu zaman çelişkili, farklı ülkelerin ve güçlerin ittifakları söz konusu. Örneğin, Karabağ’da İran, hiç beklenmedik bir anda, hiç doğal olmayan bir şekilde, İslam kardeşleri Azerbaycan ve Türkiye’ye karşı Ermenistan’la ittifaka girdi. Bunun gibi birçok örnek var” diye konuştu.
Fotoğraf: theeuropetoday.com
İlgili yazılar:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: