Fuad Safarov, Moskova
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’daki gelişmeleri telefon görüşmesi Rus medyasında geniş yer aldı.
Devlet kanalı Rossiya-1’de yayınlanan “60 Minut” programının sunucusu Olga Skabeyeva,, “Erdoğan, kalıcı bir barışın tesis edilmesi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini açıkladı. Muhtemelen iki lider arasında Bayraktar SİHA’ları konusu da ele alındı” dedi.
Ünlü siyaset bilimci Sergey Stankeviç de, 360 TV kanalında yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Ukrayna’nın güvenliğinin garantörü olmaya hazır olması, Erdoğan’ın küresel pazarlığının bir parçası” yorumunda bulundu.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın klasik pozisyonu, çok taraflı pazarlık durumunu sürdürmek” diyen Stankeviç, “Birçok tarafla aynı anda şeyi yapıyor. Bugün Rusya ile Ukrayna ile ABD ile ve Avrupa Birliği ile. Diğer birkaç ortakla birlikte olması da mümkün. Erdoğan aynı anda hem pazarlık yapıyor hem de daha sonraki müzakereler sırasında değiş tokuş için önereceği konuları belirliyor” dedi.
Erdoğan’ın söz konusu garantörlük açıklamasına tepki verilmemesini öneren Rus uzman, “Buna değmez. Kendi adıma, yüzde 90 oranında, Türkiye’nin böyle bir şey olursa, Ukrayna’nın yanında savaşa girmeyi taahhüt ettiği bu tür garantileri kabul etmeyeceğinden eminim. Türkiye’nin, sonuçlarının ne kadar önemli olacağını fark ederek böylesine tehlikeli bir adım atacağını hayal bile edemiyorum” diye konuştu.
Rossiya-1’in canlı yayın programına katılan Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi-Uluslararası İlişkiler Enstitüsü kıdemli araştırma görevlisi ve Rusya Dışişleri’ne bağlı Diplomasi Akademisi öğretim görevlisi olan Vladimir Avatkov ise, “Türk Bayraktar SİHA’ları şaka konusu değil. Bayraktar SİHA’ları artık ülkemizin sınırlarını geçmeye başladı. Bu Rusya’nın ulusal güvenliği için ciddi bir tehdit. Bu konuda Türk ortaklarla ciddi olmamız lazım. Evet şu an Türklerin durumu çok zor, ABD onlara baskı yapıyor.” dedi.
Karşılıklı açıklamalar
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ile Türkiye-Rusya ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, barışa giden yolun açılması için İstanbul görüşmelerinde yakalanan olumlu ivmenin devam etmesinin herkesin yararına olduğunu ifade etti. Ateşkes sağlanmasının, insani koridorların etkin şekilde işletilmesinin ve tahliyelerin güvenli şekilde gerçekleştirilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkese zarar veren bu gidişatın durdurulması ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini dile getirdi.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre de Putin görüşmede, Ukrayna hükümetinin siyasi sorumluluk alarak, Mariupol’de Azovstal fabrikası tesislerinde sıkışan güçlere silah bırakma emri vermesi gerektiğini söyledi