Salı, 30 Eyl 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

Rus uzmanın gözüyle muhalefet

Fuad Safarov
Son güncelleme: 5 Nisan 2025 00:04
Fuad Safarov
Paylaş
Paylaş

Rusya’nın önde gelen Orta Doğu uzmanlarından Ruslan Süleymanov, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan süreç çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) ve Moskova ile ilişkilerini değerlendirdi.

Rus RTVİ haber sitesi muhabirinin, “Muhalefet iktidara gelirse Türkiye-Rusya ilişkileri değişir mi?” sorusuna Süleymanov, “Rusya yönetiminin Türkiye’deki değişime ne kadar hazır olduğuna kendisinin karar vermesi gerekiyor. Son yıllarda Kremlin’in Türk muhalefetiyle diyaloğa pek ilgi duyduğunu görmüyoruz ama geçen yılki yerel seçimleri CHP’nin kazanmasının ardından durum değişmeye başlamış olabilir” yanıtını verdi.

Seçimden sonra Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüştüğünü hatırlatan Süleymanov, “Bu oldukça anlamlı bir görüşmeydi. CHP de Rusya ile temasları geliştirmek istiyor. Özel, Moskova’da partisinin temsilciğini açma niyetinden ve Rusya lideri Vladimir Putin’le görüşme isteğinden defalarca söz etti” diye konuştu.

Süleymanov, “CHP’nin tamamen Batı yanlısı ve Rusya karşıtı bir parti olduğu söylemek doğru değil. Partinin Rusya’ya karşı tutumu oldukça ciddi, Moskova ile diyalog geliştirmek istiyorlar. Tekrar ediyorum, artık her şey Rus makamlarına bağlı” dedi.

Süleymanov, “Kremlin, 2023 genel seçimleri öncesinde, tabiri caizse, bütün yumurtaları aynı sepete koydu ve sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekledi. Dönemin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile hiçbir teması olmadı. Ama görünen o ki, bazı değişiklikler çoktan yaşandı” diye konuştu.

Rus sitesinin haberde kullandığı fotoğraf ve Ruslan Süleymanov

Muhabirin, “Değişim kaçınılmaz mı?” sorusunu Rus uzman şöyle yanıtladı:

“Türkiye’deki mevcut siyasal ve ekonomik duruma bakıldığında muhalefetin iktidara gelme şansı yüksek. Tüm anketlerde önde gidiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanabilirler. Çok sayıda ankete göre İmamoğlu Erdoğan’ın önünde görünüyor, hatta Mansur Yavaş da. Mesele, Erdoğan’ın ne kadar ileri gitmeye hazır olduğu. Mesela olağanüstü hal ya da sıkıyönetim ilan etmeye hazır mı? Ama ben olayların bu boyuta ulaşacağını düşünmüyorum. Diğer yandan, erken ya da zamanında yapılacak bir seçimde adaylığını koymayabilir de. Mesela, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan veya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gibi popüler isimlerden birisini halefi ilan edebilir.”

Süleymanov, İmamoğlu içinse şunları söyledi:

“Genç, enerjik ve karizmatik bir politikacı. AKP’yi seçimde üç kez yenen tek kişi. İstanbul, Türkiye’nin GSYİH’sinin neredeyse yüzde 40’ını sağlayan çok önemli bir metropol. Dolayısıyla, İstanbul’un belediye başkanlığı da çok önemli bir görev. İmamoğlu, Türkiye’nin parlamenter sisteme dönmesi gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda Kemalist bir partinin temsilcisi olarak dinin Türk toplumundaki rolü hakkındaki açıklamalarında oldukça temkinli davranıyor. Örneğin, gözaltına alınmadan önce çeşitli dini etkinliklere aktif olarak katıldı. Başı açık eşi ve başörtülü annesiyle kamuoyunun karşısına çıktı. Bunların hepsi halka verilen açık mesajlar.”

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram 

EtiketlendiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanFuad Safarov
Takip et:
Rusya'da uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Türk-Rus ilişkileriyle ilgili çok sayıda özel haberin sahibi. Diplomasinin yanı sıra Rusya ile ilgili siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve spor alanlarında binlerce habere imza attı. Arşiv çalışmalarıyla Türk-Rus ilişkileri tarihinden bilinmeyen belgeleri ilk kez yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in her yıl sonunda düzenlediği basın toplantılarında sorduğu sorularla gündem yarattı. Azerbaycan asıllı Rusya vatandaşı.
Önceki Makale Demirbaş Şarl ve İlhan Koman
Sonraki Makale Ruslara “deplasman” yayını

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

MG Özel

Trump’ın Erdoğan’a sözleri Rusları kızdırdı

Fuad Safarov
27 Eylül 2025
MG Özel

Ermenistan’da “Adana” tartışması

Fuad Safarov
26 Eylül 2025
MG Özel

“Türkiye’ye değil Çin’e bakalım”

Fuad Safarov
24 Eylül 2025
MG Özel

‘Bahçeli İngiltere’ye dikkat etsin’

Fuad Safarov
23 Eylül 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?