Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), altı televizyon kanalının 2013 Gezi Parkı protestoları dönemine ait kayıtlarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Başsavcılık “27 Mayıs 2013 tarihinden itibaren Gezi Parkı olaylarına meşruluk kazandırma amaçlı yayın yaptıkları” iddiasıyla Halk TV, Kanal D, Fox TV, Samanyolu Haber, Cem TV ve Flash TV’nin kayıtlarını talep etmişti.
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, 27 Mayıs-30 Haziran 2013 arasında ulaşılabilen belirli görüntülerin başsavcılığa gönderildiğini söyledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, RTÜK’e talebini 3 Şubat’ta iletmişti.
RTÜK üyeleri İlhan Taşcı, Tuncay Keser ve Necdet İpekyüz, bu dönemde ne RTÜK’ün ne de televizyon kanallarının bu kadar eski kayıtları saklamak gibi bir zorunluluğu olduğunı söylemişti.
Taşcı, Keser ve İpekyüz, 6112 sayılı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun”un “Yayın kayıtlarının muhafazası” başlıklı 25’inci maddesini hatırlatmıştı.
Maddeye göre medya kurumları yaptıkları her yayının kaydını bir yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlü.
Bu madde ayrıca talep edilmesi halinde istenen yayın kayıtlarının 10 gün içinde teslim edilmesini ve soruşturma kayıtların saklanmasını zorunlu kılıyor.
Aynı günlerde haber sitesi Mynet’e konuşan bir RTÜK kaynağı ise “RTÜK özellikle olağanüstü durumlar, doğal afetler ve bu tür terör olayları gibi durumlarda bütün kayıtları kontrol altına alır, kaydeder, arşivinde saklar” demişti.
İsmi açıklanmayan kaynak “Detaylı bir arşiv taraması yaparak gerekli arşivi başsavcılığımıza ileteceğiz. Gezi Parkı dönemine ait tüm kayıtlar bizde mevcut” demişti.
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yayınlarla ilgili talebi menajer Ayşe Barım’ın 2013’te Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerini örgütlediği iddiasıyla açılan soruşturmanın akabinde geldi.
Barım 27 Ocak’ta “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme” suçundan tutuklandı.
Ayşe Barım suçlamaları reddediyor.
Soruşturma kapsamında oyuncular Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Mehmet Günsür, Ceyda Düvenci, Nejat İşler, Rıza Kocaoğlu ve Nehir Erdoğan’ın “tanık” sıfatıyla ifadesi alındı.
Ergenç ve Kocaoğlu hakkında daha sonra “yalan tanıklık” suçundan ayrıca soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Barım’ın tutuklanmasının ardından RTÜK’e bir yazı göndermişti.
Başsavcılık, “Bazı medya kuruluşlarının, 27 Mayıs 2013 tarihi sonrasında başlayan Gezi Parkı eylemlerinin propagandasını yaptığını ve bu şekilde toplumsal olayların yaygınlaşmasına neden olduğunu” öne sürmüş; bu iddiadan hareketle RTÜK’ten, bu yönde yayın yapan medya kuruluşlarının tespit edilerek kayıtların bir örneğinin savcılığa gönderilmesini” istemişti.