Üçüncü yılını geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşında zırhlı araç sıkıntısı nedeniyle Rus askerlerin ulaştırma ve taşıma amacıyla cephede otomobil, minibüs, motosiklet, at ve eşek kullandığı bildiriliyor.
Moscow Times gazetesinde yer alan habere göre, Rus Ordusu üretimin yetmemesi üzerine savaş meydanında alışılmadık taktikler geliştirmek zorunda kaldı. Bazı kaynaklar, savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Rus tarafının 3 bin 700 tank ve 8 bin civarında zırhlı araç kaybettiğini ileri sürüyor.
Askerlere saldırılara karşı koruma sağlayan zırhlı araçların yetmemesi nedeniyle ordunun cephede sivil araçlarla hayvanları taşıma, cephane ve erzak ulaştırmak için kullandığı bildiriliyor.
Rus blog yazarı Kirill Fedorov Telegram kanalında, Savunma Bakanlığının bulunduğu birliğe bu amaçla eşek gönderdiğini yazdı. Savaş meydanında son zamanlarla sık sık sivil araçların görüldüğü, Rus askerlerin kimi zaman Ukrayna mevzilerine otomobil ve minibüslerden oluşan konvoylarla saldırdığı ileri sürülüyor. Herhangi bir koruması olmayan bu tür araçlar insansız hava araçlarına (İHA) karşı tamamen savunmasız durumda.
Rus askeri blog yazarı Svyatoslav Golikov ise, Donetsk bölgesindeki Pokrovski’de bulunan Rus askerlerin araç sıkıntısı nedeniyle 18 kilometrelik tehlikeli bir yolu yürümek zorunda kaldığını yazdı.
Askeri uzman Pavel Luzin, çöl ya da dağlık arazi koşullarında orduların yük hayvanları kullanmasının bilinen bir uygulama olduğunu söyledi.
Üretiminin ihtiyaca yetmemesi nedeniyle ordu bir süredir depolarda bulunan Sovyet döneminden kalma tank ve zırhlı araçları kullanıyor.
BBC Rusça Servisi askeri analisti Pavel Aksyonov, yaşanan sıkıntının savaşın kısa süreceği beklentisinden kaynaklandığı görüşünde.
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: