Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Doğu’daki gelişmeler konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la sürekli temasta olduklarını söyledi.
Putin canlı yayınlanan programda dört buçuk saat süreyle vatandaşlardan ve gazetecilerden gelen toplam 76 soruyu yanıtladı. Geçmişte Putin halktan gelen soruları ayrı bir programda yanıtlıyor, ayrıca yılın son günlerinde yerli ve yabancı gazeteciler için basın toplantısı düzenliyordu. Son üç yılda birleştirilen etkinlikte vatandaşların soruları genellikle yaşadıkları bölgelerdeki sorunlarla ilgili oluyor. Bu yılki etkinlik öncesi değişik yollarla yöneltilen iki buçuk milyon civarında sorunun büyük bölümü yine yerel sorunlarıyla ilgiliydi. Ayrıca, Ukrayna ile ilgili de çok sayıda soru yöneltildi.
Anadolu Ajansı muhabirinin İsrail’in Filistin ve Lübnan’da masum insanları öldürdüğünü, şimdi Suriye’yi işgal ettiğini belirterek, bu konuları Erdoğan’la görüşüp görüşmediğini sorması üzerine Putin şunları söyledi:
“Erdoğan’la sürekli temastayız. En son ne zaman görüştük hatırlamıyorum ama Orta Doğu’yu da konuştuk. Türkiye’nin ve bizim tutumumuzu herkes biliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda Filistin sorununda iki devletli çözümden yanayız. Türkiye güneyinde güvenliği sağlamak, göçmenlerin ülkesine dönebilmesi ve Kürt grupları sınırından uzaklaştırmak için elinden geleni yapıyor. Yapabilir tabii ama Suriye’de yaşananlardan asıl kazançlı çıkan İsrail oldu. Esad döneminde Kürt sorununun çözülmesi gerekiyordu. Şimdi ise Suriye topraklarını kontrol edenlerle çözmek gerekiyor. Türkiye’nin de bir şekilde kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini anlıyoruz.”
Türkiye saatiyle 12.00’de başlayan canlı yayında Amerikan NBC kanalını muhabiri Putin’e başkan seçilen Donald Trump’la ne zaman görüşeceğini sordu, ayrıca 12 yıl önce Suriye’de kaybolan bir Amerikan gazetecinin bulunması için Moskova’da bulunan devrik lider Esad’la görüşmesini rica etti.
Putin, Trump’la her zaman görüşmeyeye hazır olduğunu, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini, yeni Başkan’ın bu konuda bir açıklama yapmadığını söyledi.
Putin, soruyu soran ABD’li gazetecinin Trump’la görüşmesi sırasında zayıf bir konumda bulunacağını söylemesi üzerine, “Siz (ABD) Rus gazetecileri kovuyorsunuz, biz Amerikalı gazetecilerin kalmasına izin veriyoruz. Sizin paranızı ödeyenler Rusya’nın zayıf düşmesini istiyor ama biz 2-3 yıl öncesine göre daha güçlüyüz. Bütün NATO ile savaşıyoruz. Ünlü bir sözle cevap vereyim: Öldüğüm söylentileri aşırı abartılıyor!. Müzakerelere hazırız ama yakında savaşacak Ukraynalı kalmayacak” diye konuştu.
Esad’la henüz görüşmediğini ancak mutlaka görüşeceğini belirten Putin, “Kayıp gazeteci konusunu kendisine sormaya söz veriyorum. Suriye’deki yeni yönetimle de konuşurum ama gerçekçi olalım, sözünü ettiğiniz ABD’li gazeteci kaybolalı 12 yıl olmuş” dedi.
“Suriye’de kaybetmedik”
Suriye’de şu anda durumun zor olduğunu, bütün taraflarla temasları sürdürdüklerini belirten Putin, “Oradaki üslerimizin kalmasını istiyoruz ama bunun olup olmayacağını bilmiyoruz. Bu, şu anda ülkeyi kontrol edenlerle ilişkimize ve çıkarlarımızın örtüşmesine bağlı” diye konuştu. Esad’ın devrilmesinin Rusya açısından yenilgi olmadığını savunan Putin, Suriye’ye müdahale etmelerinin nedeninin terör bölgeleri kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.
Putin, Ukrayna savaşıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, savaş alanındaki durumun önemli ölçüde değiştiğini belirterek, “Her gün ilerliyoruz. Metrelerce değil kilometrekarelerce toprak ele geçirmekten bahsediyorum. Taktiğimiz belli: Önce düşmanı ağır bir yenilgiye uğratıyoruz, sonra ilerlemeye başlıyoruz” dedi.
Rusya’nın savaşın başında koyduğu hedefe yürüdüğünü belirten Putin, Kursk bölgesindeki Ukrayna işgaline son vermek için mücadeleye devam ettiklerini söyledi.
Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin süresinin dolmasına rağmen görevini sürdüğünü, bu nedenle meşru olmadığını belirterek, “Ukrayna Anayasası’nda savaş koşullarında görevi uzatılabilecek tek kuruluş parlamento. Eğer Ukrayna’da seçim yapılırsa kim kazanırsa görüşmeye hazırız. Zelenski kazanırsa onunla da görüşürüz. Bu tamamen hukuki bir konu” diye konuştu. Zelenski’ye siyasi sığınma hakkındaki soruya ise, “Rusya kimseyi geri çevirmez” yanıtını verdi.
Rusya lideri, yeni geliştirilen Oreşnik füzesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, Batı’ya “teknolojik düello” çağrısında bulundu ve “Kiev’de bir hedef belirleyelim. Batılı ülkeler bütün hava savunma savunma sistemlerini getirsinler. Biz Oreşnik’i o hedefe ateşleyelim. Bakalım ne oluyor. Avrupa’da Oreşnik’i durdurma şansı olan bir hava savunma sistemi yok” dedi.
Rusya lideri bu soruyu yanıtlarken 155. Tugay’ın kendisine gönderdiği flama iki görevli tarafından açıldı.
Savaşın başlamasından bu yana geçen sürede kişisel olarak nasıl değiştiği sorusuna, “Daha az gülmeye ve daha az şaka yapmaya başladım” yanıtını veren Putin beğendiği Batılı politikacılar arasında eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl’le eski Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac’ı saydı.