Rusya’nın Dnipro’ya düzenlediği füze saldırısından sonra yeni bir Rusça kelime dünya gündemine oturdu: “Oreşnik” yani fındık ağacı.
Peki bu orta menzilli ses üstü balistik füzeye neden bu ad verildi?
Rusça silah sistemlerine neden belirli bir adın verildiği konusunda genelde yetkili ağızlar tarafından net bir açıklama yapılmıyor. Bu durum Oreşnik için de geçerli. Ancak haber portalı 1ru, füzeye Oreşnik isminin neden verildiği konusunda 3 varsayıma işaret etti:
1-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Oreşnik adının füze birlikleri tarafından bulunduğunu söyledi. Bu isim, Eski Ahit’teki metinlere atıfta bulunarak seçilmiş olabilir. Eski Ahit’te fındık ağacı, insanı doğru yola yönlendiren ilahi bilgelik sembolü olarak anılıyor.
2-Fındık ağacı oldukça esnek bir yapıya sahip. Rusya’da bu ağaçtan genellikle ceza aracı olarak, kırbaç niyetine kullanılan ince dallar yapılırdı. Bu bağlamda, füzenin adı bir tür ‘adalet tesisiyle’ ilişkilendirilebilir.
3-Füzenin başlığı, en az altı savaş bloğunu taşıyor ve bu bloklar bir demet halinde yere düşüyor. Bu da fındık dalını çağrıştırıyor.
45 Hiroşima’ya denk
Rusya, uluslararası gündemi sarsan “Oreşnik” (Fındık ağacı) adlı balistik füze ile igili ilk kez bazı bilgileri resmen kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, yeni hipersonik balistik füze “Oreşnik”, nükleer başlık taşıdığında toplamda 900 kilotonluk bir güç sunabiliyor. Bu, 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasının gücünün 45 katı.
Hükümetin “Obyasnyaem.rf” portalinde paylaşılan bilgilere göre, füze 5 bin 500 kilometreye kadar ulaşabilen menzili, 10 Mach’a (yaklaşık 12.400 km/s) ulaşan hızı ve 1,5 tonluk savaş başlığı kapasitesiyle dikkat çekiyor.
Uzmanlara göre, bu füze yalnızca uçuşunun başlangıç aşamasında durdurulabilir; final aşamasında maksimum hızına ulaştığında engellenmesi mümkün değil.
Portalde, “Oreşnik”in NATO hedeflerine ulaşma süreleri de paylaşıldı. Füzenin ABD’nin Polonya’daki füze savunma üssüne 11 dakikada, Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’ne 15 dakikada ve Belçika’daki NATO karargahına 17 dakikada ulaşabileceği belirtildi.
Füzenin tasarımında Sovyet teknolojilerine bağlı kalınmadığını ifade eden Başkan Vladimir Putin, “Oreshnik”in tamamen modern Rus mühendisliği ile geliştirildiğini ve stratejik roket kuvvetlerinin kullanımına sunulmak üzere seri üretiminin başlatıldığını açıkladı.