Cuma, 27 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
MG Özel

Rusya’da ‘gölge savaşı’

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 16 Ekim 2022 08:25
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

16

Araştırmacı Rus gazeteciler Irina Borogan ve Andrey Soldatov’un (*) Avrupa Siyasi Analiz Merkezi internet sitesinde (cepa.org) yayınladıkları yazının geniş özeti:

Ukrayna tarafından bakınca Rus saldırgana karşı karanlık operasyonlar düzenlemek için bir sürü sebep var. Ukrayna gizli servisine atfedilen aşırı milliyetçi Darya Dugina’nın öldürülmesi, Rusya’nın Belgorod bölgesine saldırılar düzenlenmesi ve Kırım Köprüsü’ndeki saldırı gibi… Tüm bu olaylar Kremlin’in savaş çabasıyla ülke içindeki prestijine zarar verdi ve sıradan Ruslara savaşın çok uzaktaki bir gezegendeymiş gibi davranmaya devam edemeyeceklerini gösterdi.

Bu anlamda Ukrayna’nın planı işledi, Rus kamuoyunda çarpıcı iz bıraktı. Putin Dugina suikastına konuşmalarında sık sık değiniyor. Beceriksiz kısmi seferberlik ilanı dışında Kırım saldırısı orduda ve toplumda en çok tartışılan konuların başında geliyor.

Bu tip krizler-evet bu Rus toplumu için ağır bir kriz- maceraperestler için her zaman bir fırsat yaratır. Çeçen lider Ramazan Kadirov’la Putin’in “yemek şefi”, paralı askerlerin başı ve trol çiftçisi Yevgeniy Prigojin’in eylül ayından itibaren orduya saldırarak adlarını duyurmaya ve Kremlin’in gözüne girmeye çalışmasının nedeni de bu olabilir.

Dugina suikastı ve Kırım saldırısı Rus topraklarında ya da Putin’in ilhak ettiği bölgede gerçekleştiği için kriz anlamına gelse de maceraperestler için bir fırsat aynı zamanda.

Rus gizli servisi FSB de krizi avantaja çevirmeye çalışıyor. FSB’nin Beşinci Dairesi, Ukraynalıların kararlılığı ve savaşma yeteneği konusunda yanlış istihbarat sağlayınca prestiji yerle bir olmuştu.

Örgüt şimdi bu yeni durumu görüşüne önem verdiği tek kişi olan Putin’in nezninde puan kazanmak için kullanabileceğini düşünüyor.

FSB generalleri yetersizliklerine rağmen uzun süredir dokunulmaz durumda. Mesela Putin terörist saldırıları önlemekteki başarısızlığı nedeniyle örgütü cezalandırmıyor. Bu aslında geçmişi 2000’lere dayanan bir gelenek: FSB kendisine yönelik her eleştiriyi Batı’nın fonladığı liberallerin Rusya’yı yok etme çabası olarak gösteriyor. Putin de bu durumu kabulleniyor ama iş rejiminin istikrarına yöneldiğinde generaller için daha az bağışlayıcı oluyor.

Dugina’nın ölümü ya da Kırım Köprüsü’nün yıkılması siyasi bir kriz yaratmadığına göre FSB Putin’in öfkesinden kurtulmuş sayılabilir. Zaten örgüt Dugina’ya ya da babasına yakın koruma sağlamıyordu, köprünün güvenliğinden de sorumlu değildi. Sonuçta aynı okulda okudukları için FSB generalleri saldırılar konusundaki gerekçelerinin Putin tarafından kabul edileceğini biliyordu.

Köprü saldırısına çok kızdığı belli olan Putin iktidarı olayları yönlendiremeyince kendisini tehdit altında hissediyor ve durumun biran önce kontrol altına alınmasını istiyor.

Bu da FSB’ye bir fırsat verdi: Dugina’nın öldürülmesinden sonra soruşturmasını rekor sürede tamamladı. Köprü saldırısından sonra da inanılmaz hızlı davrandı.

Örgüt, patlamanın olduğu gün bir video yayınladı. Videoda, Moskova’da kendisini Ukraynalı ajan olarak tanıtan bir kişi ve taşınabilir yerde kara atılan İgla füzeleri vardı. FSB’nin bu konudaki açıklamasında soru işaretleri olsa da video büyük olasılıkla gerçeği yansıtıyordu. FSB’nin ilgili birimleri gerçekten iyi çalışıyor. Belli ki Ukrayna gizli servisi Rus topraklarında operasyonlar yapmış.

Elbette FSB, Ukrayna gizli servisleriyle bir oyun oynuyor, onlara bütün ajanlarının ifşa edileceği mesajı veriyor.

Ama bu aynı zamanda Putin’e de bir mesaj: “Rejimini sağlam tutman için güvenebileceğin insanlar biziz.”

Bu, daha önce de denenmiş ve başarılı olmuş bir taktik. Putin’in döneminde örgüt inanılmaz güç kazandı.

Böylece, hem sembolik hem de askeri önemi bulunan Kırım Köprüsü’nün güvenliği Putin tarafından tamamen FSB’ye devredildi. Daha önce köprüyü koruma görevi FSB’ye bağlı Sınır Muhafızları olmasına rağmen örgüt herhangi bir bedel ödemedi.

FSB Rusya’nın güvenliğinde daha fazla kontrol elde etti. Bu elbette bürokratik bir başarı ama Ukraynalı casus şebekesi yine sansasyonel hedeflere saldırmayı başarırsa o kadar akıllıca bir karar olmadığı ortaya çıkar.

Fotoğraf: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (solda) ve FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov.

(*) Irina Borogan ve Andrey Soldatov, Rus gizli servislerinin faaliyetleriyle ilgili yayın yapan, gazetecilerin gönüllü katkıda bulunduğu agentura.ru sitesinin kurucuları.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Zeynel Lüle Tele1 Ankara temsilcisi
Sonraki Makale Bülend Özveren hayatını kaybetti

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörMG Özel

Anadolu Efes’e engelleme iddiası

Fuad Safarov
27 Haziran 2025
MG Özel

Rusya’da “Türk enflasyonu” polemiği

Fuad Safarov
24 Haziran 2025
MG Özel

Putin Türk gazeteciyle şakalaştı

Fuad Safarov
21 Haziran 2025
MG Özel

Rus ordusunda savaşan Türk hayatını kaybetti

Fuad Safarov
20 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?