Fuad Safarov, Kazan
Rusya’da faaliyet gösteren bir Türk ofis mobilyası şirketi sadece beş yılda dev işletmelerin tercih ettiği bir markaya dönüşmeyi başardı.
Rus medyasında da hakkında haberler çıkan Türk Officio markasının lüks mobilyaları bugün ülkenin en büyük bankası Sberbank başta, Innopolis, Ak Bars Group ve diğer ünlü şirketlerin iş yerlerini süslüyor. Merkez ofisi Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bulunan şirketin Genel Müdürü Murat Sayın’la beş yılda nereden nereye geldiklerini ve Batılı şirketlerin piyasadan çekilmesinin Türk firmaları için yarattığı olanakları konuştuk..
Rusya pazarına girmeden önce titizlikle piyasa çalışmaları yaptıklarını belirten Sayın, “Araştırmalarımız sonucu bir boşluk gördük. Piyasadaki ofis mobilyalarının ürünleri hep birbirine benziyordu. Oysa, Ruslar yeni ve farklı ürünler görmek istiyor. İşte biz bu eğilimi yakaladık, bu yüzden buradayız. Şu anda ofis mobilyası alanında Rusya’daki tek Türk şirketiyiz” dedi.
Beş yıl önce Kazan’da merkez ofis açtıklarını anlatan Sayın, “En batıdaki Kaliningrad’dan uzak doğu bölgelerine kadar tüm coğrafyayı kapsayan bir bayi ağımız var. Renk yelpazemiz, tasarım çözümlerimiz piyasada bulunabilecek her şeyden farklı. Tabii Türk kalitesi de kendini gösteriyor. Türkiye’deki fabrikamız üzerinden Avrupa, Arap ülkeleri ve Kuzey Afrika pazarlarına ulaşan bayilerimiz var. Tüm bayilerimize aralıksız ürün sunuyoruz” dedi. Şirket Hollanda ve Belçika’da kendi dağıtım ağını kullanıyor, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan’a ise ürünlerini Türkiye’den gönderiyor.
Gaziantep’te 55 yıl önce kurulan fabrikalarında gelişmiş teknoloji kullanıldığını belirten Sayın, “Son teknolojili makine, robotik kaynak uygulamaları, boyama sistemleri, robotik kesim, dizayn sistemleri ile çalışıyoruz. Tamamen en son teknoloji ile çalışıyor, Arap ülkeleri, Kuzey Afrika, Avrupa ve Rusya’ya kaliteli ürünlerimizi sunuyoruz. Rusya’nın üyesi olduğu Avrasya Gümrük Birliği üye ülkelerine, örneğin Belarus, Kazakistan, Kırgızistan’a da buradaki dağıtım merkezimizden ürün sevkiyatı yapıyoruz” diye konuştu.
Türk iş adamı, “Rusya pazarının güvenini kazanmak için çalışıyoruz. Bu süreç henüz tamamlanmadı. Tanıtımımızın ana kaynağı müşterilerimizin kendisi. Yani, ağızdan ağıza reklam. Çoğu meslektaşlarının, arkadaşlarının, ortaklarının ofisinde gördükleri mobilyalarımızı beğendikleri için bize geliyor. Ürünlerimiz üst segmentte takdir kazandı. Bu da bizi mutlu ediyor, onur duyuyoruz” dedi.
Son zamanlarda Batılı üreticilerin Rusya piyasasından çekildiğine işaret eden Sayın, “Bu durum pazarda bir boşluk oluşturuyor. Türk üreticiler için önemli bir avantaj. Fakat, şu an Rusya’nın içindeki ekonomik durumun henüz tam stabil olmaması nedeniyle şimdilik tüketici tercihlerinin neler olacağı ve nelere öncelik verileceği bir soru işareti. Mobilya, böyle zamanlarda ikincil bir ürün olarak görülebiliyor ve insanlar mobilya ya da ev eşyası gibi harcamalarını erteleyebiliyor” diye konuştu.
Kazan’da 19-21 Mayıs tarihlerinde yapılan “Rusya – İslam Dünyası: KazanSummit-2022” uluslararası ekonomik zirvesine değinen Sayın, “Rusya Türkiye dahil İslam dünyası ile ticari ilişkilerini artırıyor. Türk iş dünyası için de önemli fırsat penceresi. Bu zirvenin potansiyeli büyük. Türkiye olarak ilgimizi daha da artırmamız lazım. Rusya’da en fazla Türk yatırımı Tataristan’da. Burada Türk iş dünyasının imajı çok iyi. Diğer Rus bölgelerinde de artık Türk KOBİ’lerin yatırım yapmaları için çeşitli devlet destek program ve kolaylıkların olduğunu biliyoruz. Bunlar iyi gelişmeler” dedi.
Türk-Rus ticari ilişkilerinde bugün lojistik sorunların bulunduğuna dikkat çeken Türk iş adamı, “Bu sorun sadece biz Türk şirketlerini değil, müşterilerimizi, Rus piyasasını da etkiliyor. Ticaret hacmi belli ki artacak. Çünkü Türkiye Rusya için dost ülkeler arasında. Dolayısıyla lojistik konusunu kolaylaştırmamız, sorunları acilen çözmemiz lazım” diye konuştu