Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, BRICS’in Kazan’daki zirvesinde Türkiye’nin örgüte üye yapılmamasına anlam veremediğini söyledi.
Belarus resmi ajansı BelTA’ya göre Lukaşenko (fotoğrafta solda), “Biz BRICS’e ortak olduk. Bu, kulübe girmeden önce atılması gereken zorunlu bir adımdı” dedi. 30 devletin BRICS’e üye olmak istemesinin kendisini şaşırtmadığını belirten Lukaşenko, Türkiye’nin üye yapılmamasına ise tepki gösterdi. Belarus lideri, “Neden Türkiye’yi kabul etmiyorsunuz? Örgüte ilgi gösteren tek NATO üyesi. Aynı zamanda güçlü bir ekonomiye sahip büyük bir ülke. Neden kabul etmiyorsunuz? Ama hayır işte, kabul etmediler. ‘Bekleme odası’ gibi bir ortaklık icat ettiler” dedi.
Bürokratik yapının BRICS üyelerinin gündemini yok etmeyeceğini umduğunu belirten Lukaşenko, “Beni endişelendiren de bu. Toplandılar, görüştüler, konuşmalar yaptılar ve ayrıldılar. Peki sonuç?” diye sordu.
Zirve öncesinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, çok sayıda ülkenin aynı anda kabul edilmesini mantıksız olarak nitelendirerek, “Bu şekilde BRICS, şekilsiz bir yapı olma ve performansını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır” demişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, geçen ay yaptığı açıklamada BRICS’e üyelik yerine “ortak devlet” şeklinde yeni bir format üzerinde durulduğunu söylemişti.
Rus medyasına göre, Kazan zirvesinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkeye “ortak devlet” statüsü verilmesi konusunda mutabakata varıldı.
Alman Bild gazetesi, Hindistan’ın Türkiye’nin BRICS’e üye yapılmasını engellediğini ileri sürmüş, hem Yeni Delhi hem de Ankara iddiayı yalanlamıştı.
2006 yılında kurulan BRICS’te Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Etiyopya yer alıyor.
RİA Ajansına konuşan Rus siyaset bilimci Dmitriy Suslov, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazan’daki BRICS zirvesine katılması, bir yandan Ankara’nın Avrupa Birliği konusundaki hayal kırıklığını, diğer yandan da yükselen çok kutuplu dünyada küresel çoğunluğun parçası olma arzusunu yansıtıyor” yorumunda bulundu.
Fuad Safarov, Moskova
Fotoğraf: Belarus Başkanlığı