Melih Esen Cengiz son romanı “Tiraje”de, 1920’li yıllarda Karadağ’daki savaştan kaçarak İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın çarpıcı öyküsünü anlatıyor.
Kitabın başında Woody Allen’in, “Tanrı sessizdir. Keşke insanlar da susabilse” sözü yer alıyor.
Tanıtım bülteninde “Tiraje” şöyle anlatılıyor:
“Yıl 1924. Çatışmalarla sarsılan Karadağ’ın zirvelerinde kaybolmuş, ne yapacağını, nereye gideceğini bilmeyen bir kız çocuğu… Üstelik ne duyabiliyor ne konuşabiliyor. Katliamlardan kaçan bir Boşnak kadını onun elinden tutar ve küçük kız ölümden kaçanların yolculuğuna katılır. Dağları, tepeleri aşıp genç cumhuriyete, Türkiye’ye sığınırlar.
İstanbul adalarından birinde onlara bir paşa kucak açar… Ve gizemli, güzel kızı Tiraje… Genç kadın sessiz kızın önündeki engelleri yıkar, ona adını verir ve yaşamaya doyamayacağı bir dünya sunar.
Mutlu bir yuvada gözü pekliği ve güzelliğiyle geleceğe umutla bakan küçük Tiraje yıllar geçtikçe kaderin ona kuracağı tuzaklardan habersiz büyür, herkesi peşinden koşturan, hem çok çekici hem de korkusuz bir genç kadın olur…
Dünya, hayatının aşkı Hristo ve doğuracağı bebeklerle önce gülümser Tiraje’ye, açtığı kapıları sonra birer birer kapatır. Siyah beyaz hayatında herkesin Habil olmadığını, Kabil’lerin de yoluna çıkacağını öğrenecektir Kolaşin Vadisi’nin peri kızı Tiraje. Sessiz ve asi bir ruhun öyküsüdür Tiraje’nin öyküsü.
Melih Esen Cengiz’den, kendisine kucak açan genç cumhuriyette önüne dikilen bütün duvarları birer kapıya çeviren engelli çok güzel bir kadının tükenmez sevgisine, özlem ve kavgalarına tanık olacağınız bir tutku romanı…”
Kimdir?
Melih Esen Cengiz, 1954 yılında Ankara’da doğdu. Darüşşafaka Lisesi’ni bitirdi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde iktisat, New York Syracuse Üniversitesi’nde işletme öğrenimi gördü. ‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Kudüs’ün Güvercinleri’, ‘Terk Edilmiş Manalar Cenneti’, ‘Bir Osmanlı Yazı’ ve ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ isimli kitapları Altın Kitaplar’da yayımlandı.