Rusya’da, Ukrayna ile savaş özelinde Batı ile mücadelenin uzun süreceği düşüncesiyle çocuklarla gençlerin yurtsever duygularla yetiştirilmesine yönelik yeni bir program üzerinde çalışılıyor.
Geçen hafta parlamentoya sunulan bir yasa tasarısı, Sovyet dönemindeki gençlik uygulamalarının canlandırılmasını öngörüyor.
Bir Rus hükümet yetkilisi, Moscow Times gazetesine yaptığı açıklamada, “İlk seferberlik ilanında ülkeden kaçanlara değil, savaşçılara ihtiyacımız var” dedi. Ukrayna savaşının başlamasından sonra pek çok genç askere alınmamak için, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere gitmişti.
Aynı yetkili, “Ana vatanımız tehlikede, Batı ve ABD tarafından tehdit ediliyoruz. Hipsterler, rapçiler gibi Batı kültürüne hayran Navalnı destekçisi gençler yetişmesini istemiyoruz” dedi.
Vladimir Putin’in 2000 yılında iktidara gelmesinin ardından gençlerin desteğini kazanmak için çeşitli programlar uygulanmış ancak 16 Şubat’ta cezaevinde ölen muhalefet lideri Aleksey Navalnı’nın 2010’larda başlattığı hareket, özellikle büyük kentlerde yaşayan gençler arasında sempati toplamıştı.
Ukrayna’da savaşın başlamasından birkaç ay sonra Putin “Sovyet piyonerleri” modeli temelinde “İlkler Hareketi” başlatmış, okullarda bayrak çekme ve milli marş söyleme uygulamasına dönülmüştü. Çocuklara yönelik bir çeşit izci örgütlenmesi olan “Piyonerler Birliği” 1922-1991 yılları arasında faaliyet göstermişti.
Kremlin’e yakın bir kaynak, özellikle Stalin ve sonrası dönemlerin Sovyet uygulamalarının yakından incelendiğini söyledi ve “Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Önümüzde 1930’lar ve 2. Dünya Savaşı dönemi uygulamaları var. Babalarımızın ve dedelerimizin genç nesilleri yetiştirme tarzından yararlanacağız” dedi.
Bu çerçevede, gençlik politikalarından sorumlu kuruluş olan Rosmolodyoj’un ana okulundan üniversiteye kadar olan bütün yaş gruplarındaki çocuklarla gençleri kapsayacak eğitim programları hazırlamasına karar verildi.
İlgili haber: