Geçen hafta İngilizlerle Zanzibar arasında sadece 38 dakika süren dünyanın en kısa savaşını yayınlamıştık. Peki, dünyanın en uzun süren savaşı hangisi?
İspanya ile Morolar arasındaki savaş tam 781 yıl gibi rekor bir süre devam etmiş.
711 yılında başlayan savaş 1492 yılına kadar sürmüş ve yedi milyon civarında kişinin hayatını kaybetmesine yol açmış. “Reconquista” (fetih) olarak adlandırılan savaş aslında din temelli.
Günümüzdeki Fas ve Cezayir topraklarında yaşayan Morolar, Katolik İspanyolların Akdeniz’i geçerek ülkelerine yaklaşmasını tehdit olarak algıladı. İspanyol ilerlemesini engellemek isteyen Müslüman Morolar Cebelitarık Boğazı’nı geçerek İberya Yarımadası’nı işgal etmeye başladı. O dönemde Haçlı Seferleri henüz başlamamıştı ama Katoliklerin desteğini alan İspanya İmparatorluğu’nun 1492’de Grenada’yı yeniden ele geçirmesiyle savaş son buldu. Elbette taraflar 781 yıl boyunca aralıksız savaşmadı ama değişik muharebelerde defalarca karşı karşıya geldi. (İspanyollar günümüzde Moro sözcüğünü Faslılar için kullanıyor.)
Pers-Roma savaşı da 721 yıllık süresiyle dünyanın en uzun süren savaşları listesinde ön sırada yer alıyor. Part ve Sasani imparatorlukları bir yanda, Roma İmparatorluğu diğer yanda M.Ö 92 yılında başlayan savaşlar 629 yılına kadar sürmüş. Bugünkü İran topraklarında yaşanan savaşta ölenlerin sayısı bilinmiyor.
Onu 289 yıl süren Arauco (Araukan) savaşları izliyor. 1536 yılında İspanya’nın Güney Amerika’yı sömürgeleştirmek istemesine karşı Şili yerliler yaklaşık üç yüz yıl direndi. Sonunda İspanya’nın 1825 yılında barış anlaşması imzalamak zorunda kalmasıyla Şili’nin bağımsızlığına giden yol açıldı.
260 yıl süren Bizans-Selçuklu, 214 yıl süren Bizans-Osmanlı ve İngilizlerle Fransızlar arasında 116 yıl süren “Yüzyıl Savaşı” diğer çok uzun süren savaşlar arasında yer alıyor.
Görsel: vocal.media
İlgili yazı: