Fuad Safarov, Moskova
Rus akademisyen Andrey Çuprıgin, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde hazırlandığı operasyondan Moskova’nın karşı çıkması ve Ukrayna krizindeki arabulucu konumunu güçlendirme arzusunun ağır basması nedenleriyle vazgeçtiğini ileri sürdü. Ankara ise operasyonda kararlı olduğu ve hazırlıkların sürdüğü mesajı veriyor.
Moskova’daki Yüksek Ekonomi Okulu’na bağlı Şarkiyat Okulu akademisyeni Çuprıgin, NSN Radyosu’na yaptığı değerlendirmede Türk-Rus ilişkilerine de değindi. Çuprıgin, “Türkiye, Rusya’yı dinledi ve Moskova ile Kiev arasındaki müzakere sürecinde ‘siyasi puan’ kazanmak için Suriye’nin kuzeyindeki operasyondan vazgeçti” dedi.
Rus siyaset bilimci, Türkiye’nin Suriye’deki harekata başlatmasının bölgede Moskova ile Ankara arasında “gereksiz” bir çatışmaya yol açabileceğini söyledi.
Çuprıgin, “Ankara’nın Rusya’nın müdahale etmeyerek operasyonu serbest şekilde yürütmesine izin vereceği konusunda bir anlaşmaya ihtiyacı vardı. Görünüşe göre böyle bir anlaşma olmadı. Ayrıca Rusya’nın bölgeye birlik yerleştirdiği bilgisi birkaç gün önce ortaya çıktı” dedi.
Rus akademisyene göre, operasyonun yapılmasının iki ülke arasında doğrudan bir çatışma olasılığı ortaya çıkarması tehlikesi bulunuyor. Çuprıgin, “Oysa her iki tarafın da böyle bir çatışmaya ihtiyacı yok. Ama Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normal bir siyasetçi gibi iç kamuoyuna dönüp, ‘Suriye’de kararlı bir eyleme hazırdık ama büyük dostumuz Rusya beklememizi istedi, biz de beklemeye karar verdik’ diyecektir” iddiasında bulundu.
“Tabii ki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’nin operasyonunu belirleyemez, bunu Türkler belirleyecek. Ama ortada bir çıkar dengesi var, Ankara Moskova ile iyi ilişkilerini korumak isteyecektir” diyen Rus akademisyen şöyle devam etti:
“Bugün Türkiye için asıl önemli olan, Kürt şeridinin bir yılı aşkın süredir dondurulduğu ve önemli hiçbir olayın yaşanmadığı, dolayısıyla aslında acil müdahale gerektirmediği Suriye’nin kuzeyinde bir operasyon düzenlemek mi yoksa Rusya ile tatsızlıktan kaçınarak Ukrayna krizinin çözüm sürecinde puan toplamak mı? Öyle görünüyor ki Ankara için ikinci seçenek daha önemli. Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki operasyonu Ukrayna meselesinde anlaşma sağlanmasına feda etti.”
NSN, Çuprıgin’in açıklamalarını, “Erdoğan Suriye konusunda geri adım attı” başlığıyla verdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye ziyaretinde görüştüğü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Astana sürecine işaret etmiş ve Ankara’nın bölgede bir operasyon yapmasına karşı çıktıkları mesajını vermişti.
Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek ise, Türkiye’nin olası Suriye operasyonu konusunda, “Erdoğan operasyona başlamadan önce ABD ve Rusya’yı, hatta en azından Rusya’yı ikna etmek istiyor” diye yazdı.