Cuma, 27 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Rusya Latin alfabesine neden geçmedi?

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 19 Nisan 2025 12:51
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

1917 Ekim Devrimi’nden sonra gündeme gelen reform önerilerinden biri de Rus dilinin Latin alfabesiyle yazılmasıydı. Yeni devletin ilk eğitim ve aydınlanma bakanı Anatoliy Lunaçarski, Latin alfabesine geçişin Rus işçi sınıfını diğer ülkelerdeki sınıfdaşlarıyla daha kolay kaynaştıracağı düşüncesindeydi.

Lenin ise fikre sıcak bakmakla birlikte bunun aceleye getirilmemesi ve dikkatle planlanması gereken bir süreç olduğu kanısındaydı. Sonuç olarak Lunaçarski’nin reform önerisi, Rusçanın eski yazım biçimlerinden arındırılarak daha sade bir görünüme kavuşmasıyla sınırlı kaldı.

Stalin döneminde ise Latin harflerine geçiş fikrine geri dönüldü. 1930’da bu iş için özel bir komisyon kuruldu. Arap, Fars, Gürcü ve Ermeni alfabelerini kullanan etnisiteler için süratle Latin alfabeleri geliştirildi.

Fakat Stalin ani bir fikir değişikliğiyle projeyi rafa kaldırdı. Kullanıma giren Latin alfabeleri, bu dillerin “Rusçaya yakınlaşmaları” adına 1936’dan sonra Kiril alfabesiyle değiştirildi. Latin alfabesi ise “zararlı” ilan edilerek tabulaştırıldı.

1938 tarihli bir kararname ile Sovyetler Birliği genelinde bütün okullarda Rusça zorunlu ders haline geldi ve birliğin resmi dili ilan edildi.

Kirilizasyon tabir edilen sürece direnen entelektüeller ise “repressiya”ya, yani devlet terörüne maruz kaldı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan zaferle çıkılması ve Birleşmiş Milletler’in kurulması da Rusçayı bir dünya dili haline getirdi.

(TürkRus.Com)

EtiketlendiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Bilimin evrimine tarihsel bakış
Sonraki Makale ‘Tek tip gazeteci tek tip haber…’

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Tanımadığımız Cüneyt Arkın

Cenk Başlamış
27 Haziran 2025
Günlük

Sedat Ergin Oksijen’de

Medya Günlüğü
27 Haziran 2025
EditörGünlük

“Haber alma hakkını engellemeyin”

Medya Günlüğü
27 Haziran 2025
EditörGünlük

Ermenistan’da “sünnet” tartışması

Medya Günlüğü
27 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?