Gazeteci Kemalettin Bulamacı, btdunyası.net‘te yazdı:
“BTK’nin, Instagram’a erişimi engellemesi ile ilgili hukuki tartışmalar, geliyor Vodafone Türkiye’nin BTDunyasi kurucusu Kemalettin Bulamacı’yı dava etmesine dayanıyor.
BTK, 2 Ağustos 2024 Cuma günı saat 03:00 sularında, yine 2 Ağustos 2024 Cuma günü alınan kararla, Instagram’a Türkiye’den erişimi engelledi. Engelleme kararı ayrı tartışma, bu platform üzerinden yaşanan ticari kayıplar, Türkiye’nin itibarı ayrı bir tartışma.
İşin, hukuki boyutu ve hukuki tartışmaları ise ayrı bir tartışma.
Sıcağı sıcağına farketmemiştim. Bu hukuki tartışmaların temeli geliyor yine Vodafone Türkiye’nin beni dava etmesine dayanıyor!..
Beni tanımayanlar, Vodafone Türkiye’nin beni dava ettiğini, yaklaşık 7 yıla varan süreçte bu davalarla uğraştığımı takip etmeyenler için bir özet geçeyim.
17 Haziran 2016’da, bu sayfalarda “BTK’nın Vodafone tutarsızlığı, devleti maddi kayba uğrattı mı?” diye bir yazı kaleme aldım.
Bu yazının hemen akabinde, aynı gün içerisinde Vodafone Türkiye, bu yazıya erişimi, mahkeme kararı ile engelletti.
Sonrasında tazminat davaları açtı, hakkımda suç duyurusunda bulundu. Yargıtay’a kadar, 6.5 yıl süren bu süreçten alnımızın akı ile çıktık şükür.
Instagram erişiminin yasaklanması ile ilgili hukuki tartışmalar ile ilgili konu ise bu yazının erişime engelletilmesi yani sansür edilmesi.
Erişim engeli getiren mahkeme kararına, dava vekilim M. Gökhan Ahi aracılığı ile itiraz ettik. İtirazımız kabul görmedi. Konunun çözüme kavuşturulması için bir üst yasal merci olan Anayasa Mahkemesi’nde bireysel başvuru hakkımı kullandım.
Anayasa Mahkemesi, ilgili kararında, bu erişim engelini kaldırdı. Hatta, kamuoyunu doğru bilgilendirme görevimi yaptığımı, kamu yararı gözeten bu haberin engellenemeyeceğini söyledi.
Kısaca, benim yazdıklarım doğru. Vodafone Türkiye, yalan söylüyor.
Instagram erişim engelinde de olduğu gibi 5651 sayılı yasa ve bu yasa nezdinde verilen erişim kararları hukuki açıdan çok tartışma yaratıyor.
Anayasa Mahkemesi, 27 Ekim 2021 yılında, başta Keskin Kalem Yayıncılık ve Ticaret A.Ş. (Diken.com.tr) başvurusu olmak üzere pek çok erişim engellerinde anayasal hak ihlali başvurusunu, bir pilot karar ile neticelendirdi.
Anayasa mahkemesi, bu pilot kararı alırken, benim davamı da örnek göstererek, referans vererek, kısaca “5651 sayılı kanun nezdinde erişim engellemelerine yönelik çok sayıda şikayet alıyoruz. Bu kanunun ilgili maddelerini, bize şikayet gelmeyecek şekilde düzeltin” dedi.
Anayasa Mahkemesi, bu kararı alırken, benim davam dışında Kemal Gözler, B. No: 2014/5232, 19/4/2018; Barış Yarkadaş, B. No: 2015/4821, 17/4/2019; Aykut Küçükkaya, B. No: 2014/15916, 9/1/2020; Özgen Acar ve diğerleri, B. No: 2015/15241, 31/10/2018; Medya Gündem Dijital Yayıncılık Ticaret A.Ş. (3), B. No: 2015/16499, 3/7/2019, davalarını da referans gösterdi.
İşte, bu Anayasa Mahkemesi pilot kararı neticesinde, 5651 sayılı kanunda bazı değişiklikler yapıldı.
30 Temmuz 2020’de 7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kamuoyunda bilinen adıyla “sosyal medya kanunu” kabul edilerek, 31 Temmuz 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kanun değişikliği ile ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi’ne bir iptal davası açıldı. AYM, 11 Ekim 2023 tarihinde ilgili kanunun muhtelif maddeleriyle 5651 sayılı Kanun’da yapılan bazı değişikliklerin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, iptal hükümlerinin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.
Karar, Resmi Gazete’nin 10 Ocak 2024 Çarşamba günü, Çalışan Gazeteciler Günü’nde, 32425 sayılı nüshasında yayımlandı.
2 Ağustos’ta, BTK’nin almış olduğu Instagram erişimine engel kararı, Ekim ayında, 10’u veya 11’inde geçersiz kalacak bir kanun maddesine göre verilmiş bir karar. İki ay ömrü kalan bir kanuna göre verilen karar, hukuki tartışmaları daha da alevlendiriyor.
Sonuna kadar okuduysanız, bu Instagram yasağındaki hukuki tartışmaların başlangıç noktalarından birisinin de Vodafone Türkiye’nin bana açtığı davalar olduğunu anlamışsınızdır.
Umarım, faydalı olmuştur.”
Yazının orijinali için tıklayın