Yaklaşık 900 gün önce başlayan Rusya-Ukrayna savaşının çok yakında olmasa da bitebileceğine ilişkin işaretler artıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, son zamanlarda giderek barıştan ve Rusya ile görüşmelerden söz etmeye başladı. Ukrayna, 2022 yılında İstanbul’da yapılan ve son anda başarısız olan toplantının ardından Rusya ile görüşmeleri yasayla yasaklamıştı. Bu nedenle Ukrayna liderinin sahadaki durum nedeniyle gönülsüz de olsa barışa ilişkin açıklamalar yapması Kiev’in pozisyonunda 180 derecelik bir dönüş anlamına geliyor.
Zelenski son olarak Fransız medyasına yaptığı açıklamada, bu yılın Kasım ayında düzenlenmesi planlanan barış zirvesine Rusya’nın mutlaka katılması gerektiğini söyledi. Haziran ayında İsviçre’de yapılan ilk zirveye Moskova davet edilmemişti.
Ukrayna’nın pozisyon değiştirmesinin temel nedenleri, Rusya’nın cephedeki üstünlüğünün kırılamaması, Batı’nın verdiği silahların kullanımına bazı kısıtlamalar getirilmesi ve ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanması halinde Kiev’e yardımı kesme olasılığı bulunması.
Zelenski, “Batı’nın verdiği silahların hepsini düşmana karşı kullanamamız büyük bir sorun. Siz bizim yerimizde olsaydınız ne yapardınız” diye sordu. Ukrayna lideri ABD seçimlerinin kendileri için “öngörülemez riskler taşıdığını” da söyledi.
Zelenski, Rusya ile varılacak bir barış anlaşmasının Ukrayna halkı tarafından referandumda onaylanması gerektiğini ancak bunu iyi bir seçenek olarak görmediğini belirtti. Ukrayna lideri ayrıca, ülkesinin toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini, bunu diplomatik yollarla da yapabileceklerini söyledi.
Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20’si Rus işgali altında bulunuyor.