Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Türkiye’nin BRICS’e katılmak istediğini açıklaması Moskova’da geniş yankı yarattı.
Rusya Senatosu (Federasyon Konseyi) Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigoriy Karasin, Medya Günlüğü’nün sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin BRICS’e katılma arzusunun örgütün prestijinin ve öneminin arttığını gösterdiğini belirtti. Karasin, “Türkiye bir NATO ülkesi ama buna rağmen BRICS’e de üye olabilir” dedi.
NATO’ya yönelik eleştirilerde bulunan Karasin, “Mevcut zor jeopolitik ortamda istikrarı bozucu rolü oynadığı bariz şekilde ortada. Buradan şu sonuca varıyoruz: Hem Türkiye’nin hem de diğer NATO üye üyelerinin düşünmesi gereken şeyler var…” diye konuştu.
Karasin, ayrıca Moskova ve Ankara’nın karşılıklı anlayış ve ulusal çıkarlara saygı temelinde ilişkilerini sürdürdüklerini belirterek, “Erdoğan ve Putin arasındaki samimi ilişkiler var. Sık sık görüşerek, önemli jeopolitik uluslararası ve bölgesel güncel meseleleri ele alıyorlar. İki ülke arasında genel atmosfer iyi. İş birliğimiz diğer devletlere de örnek” dedi.
Rusya Çağdaş Devlet Kalkınma Enstitüsü Müdürü Dmitriy Solonnikov ise, Ankara’nın BRICS’e üyelik arzusunu “iki sandalyeye oturmaya çalışmak” olarak yorumladı. Solonnikov, “Türkiye BRICS’e üye olması durumunda Avrupa Birliği’ne katılım başvurusunu çekmeyecek. Dolayısıyla bu, Erdoğan’ın kendi şartlarını dikte ederek NATO ve Avrupa entegrasyonundaki ortaklarını korkutmak için yaptığı bir başka oyun olarak değerlendirilebilir” iddiasında bulundu.
Solonnikov, BRICS’in Batı’dakine benzer şekilde kendi finansal sistemini kurmayı başarmasının Moskova ile Ankara arasındaki ticari ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Solonnikov, “Türkiye’nin mevcut ekonomik durumu göz önüne alındığında Erdoğan’ın bizimle, Çin ve Hindistan ile bağlarını güçlendirmesinde fayda var” dedi.
Ünlü Rus dış politika yorumcusu Fydor Lukyanov da, “Fidan’ın açıklaması ‘Türkiye kendisini hiçbir şekilde sınırlamayan, dünya çapında bir güçtür’ mesajını vermeye yönelik” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin yıllardır AB kapısında bekletildiğini ve bunun iki taraf arasındaki ilişkilerde gerginlik yarattığını belirten Lukyanov, “Ankara’nın bu açıklamasının arkasında Avrupa’ya orta parmak gösterme arzusu var. Ankara, ‘Bizi görmezden geliyorsunuz, kabul etmek istemiyorsunuz ama bizim başka alternatiflerimiz var’ diye mesaj veriyor. Bu açıklamanın orta parmak gösterme arzusundan kaynaklandığını düşünüyorum!” dedi.
“Kapılar açık”
Sputnik’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova da, Türkiye’nin BRICS üyeliğine gösterdiği ilginin anımsatılması üzerine, birliğin kapılarının açık olduğunu ve adaylık için bazı kriterler bulunduğunu söyledi.
Zaharova, Türkiye’nin BRICS grubuna katılmak istediğini belirten Dışişleri Bakanı Fidan’ın sözlerini değerlendirdi. Rossiya 24 televizyonuna demeç veren Zaharova, “Birliğin kapılarının açık olduğunu biliyorsunuz. Belirli kriterler var, bunlar ülkelerin bir elitler kulübüne değil, karşılıklı saygıya dayalı birliğe üye olma arzusuyla uyumlu olmalıdır” dedi. BRICS’in genişleme deneyimine sahip olduğunu anımsatan Zaharova, yeni üyelerin kendilerini çok konforlu hissedeceği mesajını verdi.
Fuad Safarov, Moskova
İlgili haber: