Rusya Senatosu (Federasyon Konseyi) Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigoriy Karasin, büyük şair Nâzım Hikmet’in Moskova’da anıtının yapılması fikrini desteklediklerini söyledi.
3 Haziran’daki (bugün) 61. ölüm yıl dönümü anması öncesinde Medya Günlüğü’nün sorularını yanıtlayan Karasin, Hikmet’in Rusya-Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli bir simge olduğunu kaydetti. Karasin, “Nâzım Hikmet’i Sovyet döneminden de biliyoruz. Bizim için yabancı bir şair değil. Ben de onun eserlerini okudum. Dolayısıyla Rusya’nın başkenti Moskova’da bir anıtının yapılması güzel bir fikir” dedi.
Konunun iki ülke arasındaki görüşmelerde ele alınması gerektiğini söyleyen Karasin, “Moskova’da bir anıtının yapılması ile konuyu görüşmemiz lazım. Rusya ve Türkiye’nin ilgili mercileri, kültür yetkilileri bu konuları ele alabilir. Türk kültür temsilcilerinden de böyle bir inisiyatif gelmeli. Öncelikle, ortaya bir proje konulmalı, anıt için yer bulunmalı. Belki anıtın Rus-Türk ilişkileriyle bağlantılı bir yerde olması daha uygun olur” dedi.
Daha önce Medya Günlüğü’ne konuşan Rus ve Türk siyasiler de anıt fikrine destek vermişti.
Moskova Kent Meclisi (Mosgorduma) Başkanı Aleksey Şapoşnikov, Hikmet’in Rusya’nın başkentinde bir anıtının yapılması ile ilgili talep gelmesi halinde değerlendireceklerini söyledi. Şapoşnikov, “Moskova’da şairin anıtının yapılması ile ilgili olarak şimdiye kadar bize Türkiye’den ya da buradaki Türk toplumundan herhangi bir talep gelmedi. Ama eğer gelirse ele alacağız” dedi. Rusya Kültür Bakan Yardımcısı Pavel Stepanov da, Moskova’ya Hikmet’in anıtının dikilmesi önerisine olumlu yaklaşarak “Bu olay ikili ilişkilerimize zenginlik katar” diye konuştu.
Rusya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, “Hikmet’in eserlerini Sovyet yıllarından biliyorum. Moskova’da anıtının yapılmasını destekliyorum. Rus-Türk dostluğu adına güzel bir fikir. Rusya’daki Türk topluluğu bana yazılı olarak başvurabilir. Ben de buradan hareket ederek konuyu Rusya Kültür Bakanlığında gündeme getirmeye hazırım” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, “Moskova’da Nâzım Hikmet anıtını zevkle yaparız. Eğer herhangi bir eksiklik olursa ve üstlenen olmazsa, bu durumda biz zevkle yaparız” demişti.
Anıt fikrini ilk destekleyen, dönemin İstanbul Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç olmuş ve ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını açıklamıştı.
Fuad Safarov, Moskova
Fotoğraf: Nâzım Hikmet’in Moskova’daki mezarı.