Fuad Safarov, Moskova
Emekli KGB Generali Vadim Udilov anılarını kaleme aldığı kitabında, Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin babası Mustafa Barzani’ye geniş yer veriyor.
Kitapta, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği’ne kaçan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mustafa Barzani’nin SSCB lideri Josef Stalin’in Orta Doğu ile ilgili planında yer almak istemediği vurgulanıyor. Barzani ve 499 yakınını ağırlayan Moskova’nın bölgede Sovyet çıkarlarına hizmet edecek bir Kürt oluşumunu desteklediği belirtiliyor. Ancak Stalin’e rapor veren KGB ajanları, Barzani’nin SSCB’nin çıkarlarına hizmet etmeyeceği ve gözünün Kerkük petrollerinde olduğunu söylüyor.
Udilov’un kaleme aldığı “SSCB’de Terör Eylemleri” kitabında Barzani’nin savaştan sonra SSCB’ye kaçışı anlatılıyor. Yazar aynı zamanda gizli servis görevlisi olarak Barzani ve yakınlarından sorumlu bulunduğunu söylüyor. Udilov, 15 Haziran 1947’te Irak ve İran birlikleri arasında sıkıştırılan Barzani kuvvetlerinin önce Türkiye’ye gittiğini, ardından SSCB’nin İran sınırına geldiğini aktarıyor. Stalin’den yardım isteyen Barzani ve yakınları önce Azerbaycan’a, daha sonra Özbekistan’a geçiyor.
Barzani’yi İran’a karşı kullanmak isteyen Stalin ayrıca İngiliz istihbaratıyla bağlantısını da öğrenmeye çalışıyor. Rus ajan kitabında, Barzani’nin çevresindeki kişilerin çok sadık olması nedeniyle bilgi almanın zorluğuna dikkat çekiyor. Ancak da sonra Kürtlerin arasına sızan KGB ajanları Barzani’nin SSCB’nin planlarına hizmet etmeyeceği yönünde rapor veriyor.
Bunun üzerine Kremlin Kürtleri tekrar bölgeye göndermekten vazgeçiyor. 1953 yılında Stalin’in ölümünden sonra Sovyet yönetimi Barzani ve beraberinde Kürt gruplarını askeri ve siyasi okullarda eğitmeyi teklif ediyor. Fakat Barzani vatanına dönmek istediğini söyleyerek teklifi reddediyor.