Rus Senatör Vladimir Cabarov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’ya karşı bazı “kötü niyetli hamlelerde bulunduğunu” ileri sürdü.
Parlamentonun yayın organı Parlamentskaya Gazeta’nın sorularını yanıtlayan Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Birinci Yardımcısı Cabarov, Türkiye’deki 31 Mart yerel seçimleri bağlamında Moskova-Ankara ilişkilerini değerlendirdi.
Muhabirin, “AKP’nin son seçimlerdeki kayıpları ne anlama geliyor?” sorusunu Rus senatör Cabarov, “Elbette sonuçlar ülkenin siyasi manzarasını değiştirmeyecek. Fakat hatalar üzerinde çalışılması gerektiği mesajını da veriyor. Eğer bu yapılmazsa, o zaman verilen uyarı mesajının bir eğilime dönüşmesi riski bulunuyor” diye yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkileyici bir halk desteğine sahip olmaya devam ettiğini vurgulayan Cabarov, fakat bunun yanı sıra izlediği politikalarının insanların kafasında soru işaretleri yarattığını ileri sürdü. Bunların başında aşırı enflasyonun geldiğini belirten Rus Senatör, “İkincisi, ülkenin çok elverişli bir konuma sahi bulunmasına, bir ulaştırma ve gaz merkezi olmasına ve Rusya’nın yardımıyla bölgedeki en büyük nükleer enerji santralini inşa etmesine rağmen Erdoğan yönetimindeki Türkiye dış politikada tutarsız davranıyor” iddiasında bulundu.
Ankara’nın Ukrayna konusundaki tutumunu örnek gösteren Cabarov şöyle devam etti:
“Bu durum Türk ticaretini, özellikle de turizmi olumsuz etkiliyor. Orada (Türkiye’de) sadece Ruslarla çalışan birçok şirket var. Ancak güvenlik sorunlarının ortaya çıkması, şu anda otellerde Ruslarla, utanç verici davranışlarda bulunan Ukraynalılar arasında kavgaların çıkması nedeniyle vatandaşlarımız Türkiye’ye seyahat etmeyi reddediyor. Şirketler de zarar ediyor. Üstelik bu durum sadece küçük ve orta ölçekli değil, aynı zamanda büyük Türk şirketlerini de etkiliyor.”
Muhabirin, “Yani Türk yetkililerin Rusya’ya karşı tutumu ülkedeki atmosferi etkileyen bir faktör haline mi geliyor?” sorusunu Cabarov, “Evet öyle olduğunu düşünüyorum. Sıradan Türkler Ruslara oldukça iyi ve dostça davranıyor. Erdoğan’ın bazen bize karşı iyi niyetli olmayan hamlelerde bulunması Türklerin de hoşuna gitmiyor” diye yanıtladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki dostluk ilişkilerinin eski düzeyde olmadığını da ima eden Cabarov, “Bunu yeniden sağlayabilmek için, sözünü nasıl tutacağını bilen bir lider olan Erdoğan’ın nihai bir karar vermesi gerekiyor: Rusya’nın mı yoksa Kiev rejiminin yanında mı? Herkesle aynı anda dost olamazsınız” dedi.
Erdoğan’ın bir yanda ABD ve Avrupa, diğer yanda Rusya ve Arap dünyasının bulunduğu iki sandalyede oturmaya devam ettiğini öne süren Senatör Cabarov açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Erdoğan, Rusya’ya karşı daha şeffaf ve dostane olmanın gerektiğini ne kadar erken anlarsa, kendisi için o kadar iyi olur. Mevcut şartlarda Türkiye’nin gerçek yardımcısı olabilecek ülkelere ihtiyacı var. Her ne kadar oralarda çok sayıda Türk yaşıyorsa da bu, Almanya ve Fransa olamaz. Türkiye’ye yardım edebilecek ülkeler İran, Suudi Arabistan, Mısır ve BAE. Elbette, Ankara’nın sadece karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri ciddi şekilde geliştirmesi gereken ülke Rusya.”
Fuad Safarov, Moskova
Fotoğraf: Arşiv