Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde milyonlarca seçmen 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanıyla 50 bin 336 muhtarı belirlemek amacıyla sandık başına gidecek.
Yaklaşık 61.5 milyon kayıtlı seçmen için 206 binden fazla sandık kurulacak. Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.
1 Nisan’dan sonra siyasetin yeniden dizayn edileceği söylentileri arasında yapılacak seçimin merkezinde İstanbul var. İktidarın İstanbul’u yeniden kazanmasının da, ana muhalefetin 2019 başarısının tekrarlamasının da siyasi sonuçları olması kaçınılmaz görünüyor.
AKP’nin Türkiye’nin en önemli kentinde iktidarı yeniden ele geçirmesi hem siyasi meşruiyetini artıracak hem psikolojik üstünlüğünü perçinleyecek hem de belki anayasa değişikliğine kadar uzanabilecek bir süreci başlatacak.
Tersi durumda yani Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığını koruması halinde hem muhalefet ivme kazanacak hem de belki de erken seçimin yolu açılacak. Aynı zamanda İmamoğlu Erdoğan’ı ikinci kez yenerek ana muhalefetin bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayı olabilme fırsatını yakalayacak.
Diğer yandan seçim, yaşanan ağır ekonomik bunalımın sandığa ne oranda yansıdığını gösterecek. Türkiye’de halkın genel seçimlerde oy verdiği partiyi değişik nedenlerle uyarmak ya da cezalandırmak amacıyla yerel seçimlerde başka partilere oy verme eğilimi var.
2019 yerel seçimlerinde yüzde 41 oy alan, 28 Mayıs 2023’te yapılan genel seçimde sandıkta yüzde 36 civarında destek bulan AKP’nin amacı yüzde 40 barajını aşmak. Bunu başarıp başaramayacağını ekonomik krizin sandığa ne oranda yansıyacağı belirleyecek. CHP’nin hedefi ise, yeni genel başkanı Özgür Özel liderliğinde yüzde 30’u aşabilmek. Anketlere göre, CHP’nin kılpayı kazanacağı ya da kaybedeceği iller arasında Antalya, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Edirne ve Artvin de bulunuyor.
Sonucu en çok merak edilen yerlerden biri de İstanbul’un Kadıköy ilçesi. TKP’nin adayı Mehmet Maçoğlu CHP’nin adayı Mesut Kösedağı’nın geride bırakması halinde seçimin en büyük sürprizlerinden birini gerçekleştirmiş olacak.
Seçime katılan 34 partinin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:
- Adalet ve Kalkınma Partisi
- İYİ Parti
- Sol Parti
- Büyük Birlik Partisi
- Memleket Partisi
- Anavatan Partisi
- Demokratik Sol Parti
- Yeniden Refah Partisi
- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
- Türkiye Komünist Partisi
- Anadolu Birliği Partisi
- Zafer Partisi
- Halkın Kurtuluş Partisi
- Türkiye Komünist Hareketi
- Bağımsız Türkiye Partisi
- Gelecek Partisi
- Yeni Türkiye Partisi
- Cumhuriyet Halk Partisi
- Emek Partisi
- Hür Dava Partisi
- Hak ve Özgürlükler Partisi
- Ocak Partisi
- Adalet Birlik Partisi
- Demokrat Parti
- Güç Birliği Partisi
- Millet Partisi
- Milli Yol Partisi
- Adalet Partisi
- Aydınlık Demokrasi Partisi
- Milliyetçi Hareket Partisi
- Türkiye İşçi Partisi
- Demokrasi ve Atılım Partisi
- Saadet Partisi
- Vatan Partisi