Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, iki yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak dikkat çekici çıkışlar yapmaya başladı.
24 Şubat 2022’den önce savaşın çıkmasını önlemek için girişimlerde bulunan hatta bizzat Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşen Macron son zamanlarda Avrupa’da en çok savaş isteyen lidere dönüştü.
Fransa liderinin Ukrayna’ya asker göndermekten söz etmeye başlaması, Rusya’ya komşu Baltık ülkeleriyle Polonya’nın hoşuna gitse de, başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinin tepkisini çekti.
Macron Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, “Bunu istemiyorum, inisiyatif de almayacağım ama Rus güçlerine karşı koymak için ne olursa olsun sahada operasyonlar yapmak zorunda kalacağız” dedi. Rusya’nın saldırganlığını artırdığını ve Avrupa’nın yeni bir çağa girdiğini savunan Macron, barışı korumak için savaşa hazırlanmak zorunda olduklarını söyledi.
Fransa savaşın başından beri Ukrayna’ya askeri destek veriyor ancak cepheye Fransız askerlerinin sürülmesinin bambaşka bir durum yaratarak doğrudan Batı-Rusya çatışmasına dönüşmesi riski taşıyor.
Batı medyasında tartışılan, Macron’un gerçekten savaş mı istediği, yoksa son açıklamaları siyaseten nemalanmak amacıyla mı yaptığı.
Haziran ayında Avrupa Parlamentosu’ndaki Fransız temsilcilerin belirlenmesi için seçim yapılacak. Kamuoyu yoklamaları, Marine Le Pen-Jordan Bardella ikilisinin önderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin Macron yanlısı adayların önünde olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Macron’un “şahin” gibi davranmasının nedeni bu olabilir.
Fakat eğer Macron’un amacı “sert” görünüp oy toplamaksa bu taktiğin pek işe yaramadığı söylenebilir çünkü anketlere göre Fransızların yüzde 68’i Batılı ülkelerin Ukrayna’ya asker göndermesine karşı.
Diğer yandan, Macron söylemlerinde ciddi de olabilir çünkü Rusya’nın son zamanlardaki hamleleriyle Fransa’nın Afrika’daki çıkarları ve varlığı önemli darbeler yemiş durumda.
Rusya lideri Putin’e geçen hafta bir söyleşide hem Macron’un Ukrayna’ya asker göndermeyle ilgili açıklamaları hem de Afrika’daki durum soruldu.
Putin, Ukrayna’ya Batılı askerlerin gönderilmesinin dünyayı savaşın eşiğine getireceğini söyledi. Fransa’nın Rusya’nın Afrika’daki faaliyetleri konusunda alınganlık yaptığını belirten Putin, “Fransa’yı Afrika’dan biz çıkarmadık. Oradaki bazı ülkeler Fransa ile değil bizimle çalışmak istediğini söyledi. Bu bizim girişimimizle olmadı” dedi.
Macron’un bir başka amacı, ekonomi ve enerji alanlarında Rusya ile yakın ilişkileri nedeniyle zor durumda bulunan ve temkinli hareket etmeye çalışan Almanya’yı Avrupa liderlik koltuğundan devirmek olabilir.
BBC, Fransız liderin “savaş yanlısı bir şahin” gibi görünmeye başlamasıyla ilgili yorumunda, “Avrupalılar Macron’un Fransa’nın çıkarlarıyla Avrupa’nın çıkarlarını karıştırdığını düşünüyor” diye yazdı.
Macron 2017 yılında iktidara gelmesinden sonra Moskova’ya yönelik bazı açılımlarda bulundu ve Putin’i Fransa’da ağırladı. Ayrıca, savaşın başlamasından günler önce Kremlin’de Putin’le görüşerek Ukrayna’nın işgalini önlemeye çalıştı ancak başarılı olamadı. O görüşmede iki liderin birbirine son derece uzak oturtulması (manşet fotoğrafı) sembolik anlamda görüş ayrılıklarının kanıtı olarak yorumlanmıştı.
Savaştan dört gün önce iki lider arasında yapılan telefon görüşmesinin aşağıdaki video kaydı Fransa tarafından yayınlandı:
I just gained a lot more respect for France's President Macron.
This is the actual telephone call between Macron and Putin 4 days before the Invasion of Ukraine.
It's a very tense conversation and shows Putin's extreme delusions about what was happening in Ukraine. pic.twitter.com/cxkBezBiEu
— American in Ukraine (@spooked75) March 13, 2024