Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün başlayan Pekin’e ziyaretiyle uzun bir sürenin ardından ilk kez eski Sovyet cumhuriyetleri dışındaki bir ülkeye gitmiş oldu.
Putin, Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022’de başlamasından birkaç hafta önce Çin’i ziyaret etmişti. Savaş sonrası sekiz kez ülkesinden ayrılan Rusya lideri bu ziyaretlerin yedisini Belarus, Kazakistan ve Ermenistan gibi eski Sovyet cumhuriyetlerine yaptı. 2022’nin diğer dış gezisi ise 19 Temmuz’da Tahran’a yaptığı ziyaret oldu.
Bu yıl ise ilginç ve önemli bir gelişme yaşandı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna’da savaş suçu işlediği gerekçesiyle Putin hakkında tutuklama kararı çıkardı. Aralarında Rusya ve Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler, söz konusu mahkemenin kuruluşunu düzenleyen Roma Statüsü’ne taraf değil. Putin’in ağustos ayında Güney Afrika’daki BRICS zirvesine katılmamasının resmen açıklanmayan nedeni bu ülkenin mahkemeyi tanıması, dolayısıyla kağıt üzerinde de olsa tutuklanma riski bulunmasıydı.
Rusya liderinin yaz aylarında Türkiye’yi ziyaret edeceği çok konuşuldu ama sonuçta iki ülke liderleri Soçi’de buluştu. Putin Türkiye’ye gelseydi, Ukrayna savaşının başlamasından sonra ilk kez bir NATO üyesi ülkeye adım atmış olacaktı.
Rusya Devlet Başkanı bu yıl mart ve nisan aylarında Ukrayna’nın Rus işgali altındaki bölgelerine iki ziyaret yaptı. Tek dış gezisi ise, eski Sovyet cumhuriyetlerinin kurduğu Bağımsız Devletler Topluluğu’nun zirvesinin yapıldığı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e oldu.
Putin’in 17-18 Ekim’deki Çin ziyaretinin nedeni, “Kuşak ve Yol” projesi çerçevesinde Pekin’de düzenlenecek zirve. Rusya-Çin ilişkileri, özellikle savaş sonrası bir hayli yakınlaşmış durumda.
Kesinleşmeyen ziyaret takvimine göre Putin’in bu yıl sonunda ya da gelecek yıl başında Kuzey Kore ile Küba’ya gitmesi öngörülüyor.