Rusya’nın önde gelen Türkologlarından Alina Sbitneva, Türkiye ekonomisinin giderek kötüleştiğini ve yeni yönetimin attığı adımların henüz sonuç vermediğini söyledi.
Euro Asia Daily haber portaline konuşan Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Sosyal Bilimler ve Bilimsel Bilgi Enstitüsü uzmanı Sbitneva, liranın hızla değer kaybetmeye devam ettiğini, enflasyonun tüm rekorları kırdığını belirtti. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen maaşların artmadığını ve fiyatların ise tersine katlanarak yükseldiğini söyleyen Rus uzman, “En üzücü olanı, fiyat artışlarının özel sektör kaynaklı değil, talimatlara uygun olarak devlet düzeyinde resmi olarak yapılması. Bütün bunlar ekonomide sağlıksız bir duruma işaret ediyor ve elbette sıradan vatandaşların ve girişimcilerin hayatını etkiliyor” dedi.
Yaşanan tüm bu gelişmelerden turizm sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirten Sbitneva, otel maliyetlerinin artmasının turist sayısını ciddi şekilde düşüreceğine işaret ederek şunları söyledi:
“Bu bir kısır döngü. Rusya’dan örnek verebiliriz. Mesela, Moskova ve diğer büyük şehirlerden giden turistler için bile Türkiye pahalı bir ülke haline geliyor. Fiyat-kalite oranı açısından ideal bir seçenek olmaktan artık çıkıyor. Dolayısıyla Türk vatandaşlarının memnuniyetsizliğini anlamak mümkün. Siyasi açıdan bakıldığında, Türk yetkililerin bu hoşnutsuzluğun sosyopolitik bir protestoya dönüşmemesini sağlaması önemli. Mevcut tüm verilerle böyle bir senaryo da göz ardı edilmemeli ama bu ülke için felaket olur.”
Maliye bakanlığı görevine Mehmet Şimşek’in getirilmesine rağmen somut sonuçların az olduğunu ileri süren Sbitneva, “Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan’a da büyük umut bağlandı. Ancak faiz oranıyla ilgili manipülasyonları en azından şu ana kadar pek başarılı olmadı. Yeni hükümetin sorunu çözmeye çalışmadığını söylemek mümkün değil ama bunu düzeltmek zaman alıyor. Korkarım, gelişmeleri Türk halkının sabrı belirleyecek” dedi.
Başta eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olmak üzere, AKP içindeki yetenekli ekonomi uzmanlarının sayesinde 2000’li yılların başında Türkiye’nin ciddi bir ekonomik krizi atlatmayı başardığına dikkat çeken Sbitneva, “Ama çoktan partiden koptular” dedi.
Türkiye’de hem iç hem dış faktörler nedenlerle ekonomik durumun ağırlaştığını vurgulayan Rus Türkolog, Ankara’nın Karadeniz’de zengin doğal gaz yataklarının bulunması ile ilgili açıklamalarından kuşkulandığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman kendi gazına sahip olmadı” diye konuştu.
Fuad Safarov, Moskova
Görsel: Eurasia Group