14.5 C
İstanbul
26 Nisan 24, Cuma
spot_img

‘NATO’ya karşı savaşıyoruz’

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, Donbass’a yönelik özel operasyonun 1. yılında gazetecilerle buluştu.

Yerhov, “Resmi olarak değil ama fiili olarak NATO’ya karşı savaşıyoruz. Hatta cephenin karşı tarafındaki bazı yerlerde Ukraynaca ve Rusça değil başka diller duyuyoruz. İngilizce, Lehçe ve kısmen Almanca telsiz konuşmaları duyuluyor” dedi.

Rusya’nın Donbass’a yönelik 24 Şubat’ta başlatılan özel operasyon birinci yılını doldurdu. 15 Mart’ta Ankara’da düzenlenen basın toplantısında Rusya’nın özel askeri operasyonuna giden süreci anlatan bir belgesel gösterildi.

Özel askeri amaçlarından birinin Ukrayna topraklarından Rusya’ya yönelik askeri tehdidi ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Yerhov, bunu şöyle anlattı:

“Ukrayna topraklarına NATO’nun füze üsleri yapılırsa o yerlerden Moskova’ya füzelerin uçuş süresi 3 dakika civarındadır. Bu topraklara kimse bizi öldürmek için gelmesin istiyoruz. 8 yıldır bunu yapıyorlardı. Savaşları askerler yapar, diplomatlar ve politikacılar bitirir. O yüzden görüşmeler gerekecek. Ama şu anda bu görüşmeler mümkün görünmüyor. İstanbul Dolmabahçe’de başladığımız görüşmeler iyi gidiyordu ama Batı’dan durdurma emiri geldi. Kiev’de öyle bir kanun kabul etmişler. Rusya’yla ile görüşmelere başlayanlar suçlu ilan edildi. Şu anda Rusya tarafı görüşmeleri istiyor. Bunlar olmayınca da askeri harekat devam ediyor. Savaş her zaman ağırdır, ölümdür, korkunçtur.”

Son günlerde Türkiye’den Rusya’ya transit ithalatta yaşanan sıkıntılara ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Büyükelçi Yerhov şunları söyledi:

“Türkiye ve Rusya’nın ticaret birimleri bu konuda çalışma yapıyorlar. Hem bizim ihracatçılarımız hem de Türk şirketleri bazı sertleşmeleri hissetmeye başladılar. Bu konuyu araştırıyoruz. Herhangi bir işte, ticaret de bir iştir, oyun kurallarına göre oynamak gerekiyor. Ama bütün uluslararası ilişkilerde türbülans süreçlerini yaşıyoruz. Buna uluslararası ticaret de dahildir. Bu dünyada her şey birbirine çok bağlıdır. Bazı kimseler ticareti silah olarak kullanmaya çalışıyorlar.”

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in Suriye’nin kuzeyindeki YPG bölgesini ziyaretini ve Türkiye-Suriye normalleşme sürecine dair de soruları yanıtlayan Büyükelçi Yerhov, şunları kaydetti:

“Genelkurmay Başkanı Milley’ın yaptığı bu seviyede oraya ilk ziyaret. Ama YPG ile görüştüğünü yalanladı. Amerika askerlerinin sağlık durumuna bakmış sanırım. Çok merak ediyordu. Türkiye ve Suriye’nin normalleşmesi konusunda çok çaba sarf ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bence Suriye’de Rusya’nın rolü abartılıyor. Suriye Arap Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir. Onun kendi iktidarı vardır. Bu hükümet ile ilişkileri kurduğumuzda eşit seviyede kuruyoruz. Bağımsızlıklarına ve egemenliklerine saygı duyuyoruz.”

(Sputnik)

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
666TakipçilerTakip Et
11,281TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler