1-Son dönemde çok tartışılan ve gündemin ön sıralarında yer alan Kurultay ne zaman ve nerede yapıldı?
1-CHP’nin 38. Olağan Kurultayı, 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara Spor Salonu’nda düzenlendi. “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” temasıyla toplandı.
2-Kurultayda başkanlık için kimler adaylığını koydu?
2-İki güçlü aday yarıştı:
- Kemal Kılıçdaroğlu (13 yıldır Genel Başkan)
- Özgür Özel (Manisa Milletvekili, TBMM Grup Başkanı)
3-Seçimi kim kazandı?
3-Özgür Özel, ikinci turda 812 oy alarak CHP Genel Başkanı seçildi. Kılıçdaroğlu ise 536 oyda kaldı. Bu, CHP tarihinde seçimle gerçekleşen nadir genel başkan değişimlerinden biri oldu.
4-Bu değişim neden önemliydi?
4-Kılıçdaroğlu, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin ortak adayı olarak seçimi kaybetmişti. Seçim sonrası oluşan “değişim” talepleri, Özel’in adaylığıyla somutlaştı ve partide liderlik dönüşümünün önünü açtı.
5-Özgür Özel’i kimler destekledi?
5-En kritik destek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi.
İmamoğlu’nun başını çektiği “değişimciler”, gençleşme ve yenilenme vurgusu yaptı.
Bazı büyükşehir belediye başkanları ve genç milletvekilleri de Özel’i destekledi.
6-Kılıçdaroğlu neden eleştiriliyordu?
6-Temel eleştiri nedenleri şunlardı:
- 2023 seçim mağlubiyeti sonrası istifa etmemesi
- Aşırı merkezci ve “herkese hitap eden” siyasetin etkisiz bulunması
- Parti içi demokrasiyi yeterince işletmediği ve “lider odaklı yapı”yı sürdürdüğü iddiaları
- Altılı Masa’daki küçük partilere verilen kontenjanlar
7- Kurultay sürecinde neler tartışıldı?
7-Öne çıkan üç konu şöyleydi:
- Delege sistemi: Parti içi demokrasi açısından sıkça eleştirildi.
- Blok liste-çarşaf liste gerilimi
- “Gerçekten değişim mi geliyor, yoksa sadece isim mi değişiyor?” sorusu
8-Kurultayın siyasi mesajı neydi?
8-Taban ve örgüt, yeni bir siyaset dili, gençleşme, yerelden güç alma ve ideolojik netleşme taleplerine destek verdi.
9-Kurultay sonrası parti içi dengeler nasıl değişti?
9-Özel’in MYK’si, önceki kadroya göre daha genç ve teknokrat ağırlıklı oldu. Parti içindeki Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin etkisi azaldı. Özel’in seçim sonrası, Kılıçdaroğlu’na sert eleştiriler yöneltmemesi “uzlaşmalı geçiş” olarak yorumlandı.
10- 30 Haziran tarihi neden önemli?
10-Bu tarihte 38. Olağan Kurultay’ın usulsüzlük içerdiği iddiasıyla, “mutlak butlan” (başından geçersiz sayılması) kararıyla iptal edilmesi ve mevcut yönetimin görevden alınması talebiyle açılan davanın görülmesi başlayacak. Davayı açanlar Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, delegeler Levent Çelik ve Hatip Karaaslan. Ayrıca, Yılmaz Özkanat ve Kamile Bahar Önal gibi delegelerin de davacı oldukları belirtiliyor. Davanın sonucuna göre eski Genel Başkan Kılıçdaroğlu yeniden göreve gelebilir. Kılıçdaroğlu son açıklamalarında bu konuda istekli olduğunu gizlemedi.
Fotoğraf: chp.org.tr
“10 soruda” dizisinde yer alan diğer yazıları okumak için tıklayın
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: