Rayo Vallecano karşılaşmasının son 20 dakikasında oyuna girmesine rağmen maçın yıldızı olan Arda Güler’in Real Madrid’de ilk 11 başlamaması İspanya futbol gündenimin birinci sırasına yerleşti.
6 Temmuz 2023 tarihinde geldiği Real Madrid’de Güler’in kariyerinde dört teknik direktörün izleri var: Carlo Ancelotti, Xabi Alonso, Álvaro Arbeloa ve José Mourinho. Dördünün de Arda’ya bakışı farklı oldu. Ancak İspanyol medyasının son dönemdeki yorumları, tartışmanın artık “Arda Real Madrid seviyesinde mi?” sorusundan çok, “Arda hangi pozisyonda ve neden hâlâ ilk 11’de değil?” sorusuna dönüştü.
Üstelik 12 Eylül’deki Rayo Vallecano maçından sonra tartışma yeniden alevlendi.
İspanyol devinde çıktığı 116 resmi maçta toplam 19 gol attı ve 26 asist yapan Arda’nın Real Madrid serüveni şöyle gelişti:
Ancelotti: Yetenek var ama yer yok
Arda’nın Madrid’deki ilk dönemi Carlo Ancelotti ile geçti.
İspanyol basını bu dönemde Arda’nın yeterince süre alamamasını yalnızca teknik direktörün tercihiyle açıklamadı. Sakatlıklar nedeniyle hazırlık döneminin önemli bölümünü kaçırması, takımda Bellingham başta olmak üzere çok güçlü bir rekabet bulunması ve Arda’nın hangi pozisyonda kullanılacağının net olmaması öne çıktı.
Ancelotti’nin gözünde Arda’nın yeteneği konusunda ciddi bir şüphe yoktu. Asıl mesele, bu yeteneğin Real Madrid’in mevcut kadrosunda nereye yerleştirileceğiydi.
Arda’nın 10 numara olarak oynadığı bölgede Bellingham, sağ tarafta ise başka alternatifler vardı. Ayrıca Ancelotti’nin Arda’nın savunma katkısını yeterli bulmadığı dönemler oldu.
İspanyol medyasına göre, Arda kötü olduğu için değil, Real Madrid’in mevcut düzeninde kendisine düzenli bir yer açmak kolay olmadığı için oynayamıyordu.
Xabi Alonso: “Onunla daha iyiyiz”
Arda’nın teknik direktörlerle ilişkisi açısından en olumlu dönem ise Xabi Alonso dönemiydi.
Arda’ya bakışı çok daha farklıydı. AS, teknik ekibin Arda’nın fiziksel gelişiminden etkilendiğini ve onun için daha önemli bir rol düşünüldüğünü yazdı.
Xabi’nin Arda hakkında söylediği cümle ise oldukça açıktı:
“Özel bir oyuncu, onunla daha iyi oynuyoruz.”
Arda da Xabi’nin kendisine duyduğu güveni daha sonra açık biçimde anlattı. İspanyol basını bu dönemi, Arda’nın artık genç bir yedekten ziyade takımın önemli parçalarından biri haline gelmeye başladığı dönem olarak değerlendirdi.
Ancak Xabi’nin Arda’yı orta sahaya doğru çekme düşüncesi de tartışma yarattı. Mundo Deportivo, oyuncunun yeniden konumlandırılmasının aceleci olup olmadığını sorguladı.
Yani Xabi, Arda’ya daha fazla güvendi ama onun hangi pozisyonda oynayacağı tartışmasını da ortadan kaldırmadı.
Arbeloa: Güven ve sürtüşme
Arbeloa döneminde Arda daha fazla sorumluluk aldı.
Arbeloa’nın Arda’ya güveni açıkça görülüyordu. Ancak bu ilişki zaman zaman gerildi. Arda’nın oyundan alınırken gösterdiği tepkiler İspanyol basınında haber oldu.
Arbeloa ise Arda’yı yeterince oynattığını savundu. Hatta kendisinden daha fazla süre veren bir Real Madrid teknik direktörü olmadığını söyledi.
Dolayısıyla Arbeloa döneminin özeti:
Güven yüksekti, ancak Arda’nın oynama isteği ile teknik direktörün maç içindeki tercihleri arasında zaman zaman gerilim vardı.
Arbeloa’nın görevine son verilmesinin ardından AS, Madrid’in yeni teknik direktörünün Mourinho olacağını duyurdu.
Mourinho: Arda’yı istiyor ama yer arıyor
Mourinho döneminde ise çok ilginç bir tablo ortaya çıktı.
Sezon öncesinde AS, Valdebebas’tan Arda hakkında “Güler uçuyor!” yorumunun geldiğini yazdı. Türk futbolcunun fiziksel durumunun teknik ekibi etkilediği ve Mourinho’nun onun için önemli bir rol düşündüğü belirtildi.
Marca da Arda’nın Mourinho’yu etkilemek için sezon öncesinde çok güçlü bir başlangıç yaptığını yazdı.
Fakat sorun yine aynıydı:
Mourinho Arda’yı nerede oynatacak?
AS’a göre Mourinho onu sağ tarafta değerlendirmeye daha sıcak bakıyor ancak orta sahanın en gerisinde, yani oyunun kurucu merkezinde kullanmak konusunda çekinceli.
Ve Rayo maçı bu tartışmayı yeniden alevlendirdi.
Arda yedek başladı. Oyuna girdiğinde ise Madrid’in hücum organizasyonu belirgin biçimde canlandı. AS gazetesine göre, Arda’nın artık “tartışmasız ilk 11” olması gerektiği savunuldu.
Daha ilginç olanı, AS’ın Arda’nın oyundan alınmasını artık teknik açıdan sorgulamaya başlaması. Gazete, daha önce Betis maçında da Arda’nın erken çıkarılmasını “kolay değişiklik” olarak değerlendirmişti.
Peki neden hâlâ ilk 11 garanti değil?
İspanyol basınının yazdıklarını bir araya getirince üç temel mesele ortaya çıkıyor.
Birincisi pozisyon: Arda 10 numara oynarsa Bellingham’la rekabet ediyor. Sağ kanatta oynarsa başka oyuncularla yarışıyor. Orta sahada oynarsa savunma ve fiziksel sorumlulukları artıyor.
İkincisi Real Madrid’in kadrosu: Bellingham, Vinicius, Mbappé, Valverde, Bernardo Silva gibi isimlerin bulunduğu bir takımda ilk 11’e girmek zaten başlı başına zor.
Üçüncüsü Mourinho’nun taktik arayışı: İspanyol medyası Mourinho’nun hâlâ ideal orta saha dengesini aradığını yazıyor. AS’ın 12 Eylül tarihli analizinde de “orta saha herkese göre değildir” denilerek, Mourinho’nun Güler’i bu bölgede denemesinin sonuç vermediği vurgulandı.
Peki en iyi hangi hocayla anlaştı?
İspanyol medyasına bakılırsa cevap Xabi Alonso.
Bunun nedeni yalnızca daha fazla oynatması değil.
Xabi, Arda’yı özel bir oyuncu olarak tanımladı. Arda da Xabi’nin kendisine güvendiğini açıkça anlattı. Teknik direktörün oyuncunun yeteneklerini nasıl kullanacağı konusunda özel bir planı olduğu görüldü.
Arbeloa’da da güçlü bir güven vardı ama arada sürtüşmeler yaşandı.
Ancelotti’de ise kişisel bir problemden çok kadrodaki rekabet ve pozisyon meselesi öne çıktı.
Mourinho ile sezon daha yeni başladı ama ilginç biçimde, onun Arda’ya büyük rol vermeyi düşündüğünü yazan İspanyol basını, daha sezonun başında “neden hâlâ ilk 11 değil?” diye sormaya başladı.
Bugünkü tablo
İspanyol medyasındaki son değerlendirmeler Arda açısından oldukça olumlu bir noktaya geldi.
AS’ın Rayo maçından sonraki yorumu neredeyse Mourinho’ya bir mesaj niteliğinde:
Arda artık “geleceğin yıldızı” olarak değil, bugünün Real Madrid’inde oynama hakkını sahadaki performansıyla talep eden futbolcu olarak değerlendiriliyor.
İlgili yazı:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:
