Cenk Başlamış
Soçi’de bugün yapılacak Rus-Türk zirvesinin açıklanan resmi gündeminde yer almayan ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından masaya getirilmesi beklenen konuların arasında Rusya’nın Türk vatandaşlara uyguladığı vizenin kaldırılması da bulunuyor.
Bu konu yaklaşık altı yıldır Türk tarafının gündeminde sürekli olarak yer alsa da Moskova adım atmaya yanaşmıyor. Rusya’nın vizede ayak diremesini “güvenlik gerekçesi”ne bağlaması ilk bakışta kendi açısından mantıklı gelse de aslında gerçekçi görünmüyor ve Rusların bu konuyu “siyasi koz” olarak kullandığı izlenimi doğuyor. Çünkü bu konunun iki ülke güvenlik kuruluşlarının iş birliği yaparak aşılması mümkün görünüyor.
Aslında Soçi’de Rus tarafının bir “jest” yapabileceği beklentisi kısa süre önce Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamasıyla gündeme geldi. Bakanlık, 18 ülkeyle vizelerin kaldırılması konusunda görüşmeler yapıldığını duyurdu ve sadece birkaç ülkenin adını açıkladı.
Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki göstermesine rağmen Batı’nın uyguladığı yaptırımlara katılmaması ve son “tahıl krizi”nde olduğu gibi iki ülke arasındaki arabuluculuk konumunu güçlendirmesi Moskova’nın vize konusundaki katı tutumunu yumuşatmasını sağlamış olabilir. Dolasıyla koşullar uygun göründüğü için bugünkü zirveden vizeyle ilgili olumlu bir karar çıkması sürpriz sayılmamalı. Aksi durum ise, Rusya’nın bu konuyu “siyasi koz” olarak kullanmaya devam ettiği anlamına gelir. Kısacası vizenin kaldırılması da, kaldırılmaması da siyasi bir karar olur.
Soçi’de Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılacağı kararının çıkabileceğine ilişkin olarak 27 Temmuz’da Medya Günlüğü’nde şu haber yayınlanmıştı:
“Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesi Başkanı İvan Volınkin, karşılıklı vizelerin kaldırılması konusunda 18 ülkeyle görüşmeler yapıldığını açıkladı.
Volınkin, konuyla ilgili olarak Malezya, Çin ve Pekin’e bağlı Hong Kong’la temasların sürdüğünü söyledi, adını vermediği diğer ülkelerin ise Latin Amerika ile Karayipler’de yer aldığını belirtti ancak ayrıntıya girmedi.
Rus yetkilinin açıklamasında yer almasa da söz konusu ülkelerin arasında Türkiye’nin de bulunup bulunmadığı sorusu ister istemez akıllara geliyor.
Aslında, 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağı düşürülünceye kadar Türk vatandaşları Rusya’ya vizesiz seyahat edebiliyordu. Uçak olayının ardından Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlayan Moskova Türk vatandaşlarına da vize alma zorunluluğu getirdi. Aradan geçen yaklaşık altı yılda Rusya pek çok yaptırımı kaldırsa da vize uygulamasını sürdürdü. Rus vatandaşları ise Türkiye’ye vizesiz girebiliyor.
2021 yılında Türkiye’ye 4.6 milyon Rus turist vizesiz giriş yaptı, bu yılın ilk altı ayında ise 5600 Türk vatandaşı ise Rusya’ya vizeyle gidebildi.
Rus yetkili Volınkin’in açıklamasından kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için 5 Ağustos’ta Soçi’ye gideceği duyuruldu.
İki ülke arasındaki yakın ilişkiler, özellikle Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında iki tarafça da benimsenen ve onaylanan rolü düşünüldüğünde bir yüzde vermek zor olsa da Soçi’de bu konunun gündeme gelme olasılığı bulunuyor. Türkiye uzun süredir vatandaşlarına vizenin kaldırılmasını talep ediyor.”
İlgili haberler:
https://medyagunlugu.com/haber/turklere-var-ruslara-yok-51926