Türk-Rus ilişkilerini Medya Günlüğü’ne değerlendiren Moskova’daki siyasi uzmanlar, “Türkiye düşmanımız değil, durumsal ortağımız ama önemli bir ortağımız” dedi.
Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Direktörü, Dış ve Savunma Politikası Konseyi Başkanı Fyodr Lukyanov, günümüzde iki ülke arasında neredeyse tüm konularda çelişkiler bulunduğunu savundu ve “İlişkilerimizde hemen hemen her yerde çelişkilerle karşılaşıyoruz. Ayrıca tarihsel olarak son derece rekabetçi, ihtilaflı ilişkiler” diye konuştu.
Lukyanov, “Ancak ilginç olan, son 6-7 yılda çok keskin çelişkiler Rusya-Türkiye ortaklığı bozamadı. Hatta iki ülke tehlikeli durumlardan da kurtulmayı başardı. Örneğin, Suriye, Güney Kafkasya ve diğer bölgelerde…” dedi.
İlişkileri Ukrayna krizi bağlamında da değerlendiren Lukyanov, “Türkiye’nin bu konuda kendine has bir ‘dansı’ var, ancak bu henüz herhangi bir sonuca yol açmadı. Bu nedenle Türkiye’nin durumsal ortağımız olduğunu söyleyebilirim ama çok önemli ortağımız” diye konuştu.
Lukyanov, iki ülkenin liderleri, Vladimir Putin’le Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişki için de şunları söyledi:
“Türkiye’nin önemli ortak olduğunu Putin de iyi anlıyor. Putin’in Erdoğan’ın dostu olduğunu pek söyleyemeyiz. Ama birbirlerini çok iyi anlıyorlar. Bu anlamda Putin ve Erdoğan birbirini sevmeyebilir, hatta güvenmeyebilir. Fakat, partnerliğin ne anlama geldiği konusunda aralarında anlayış birliği var ve bu çok önemli. Bu, Rusya’nın ve yönetiminin diğer birçok ülkeyle, özellikle de Batılı ülkelerle sahip olmadığı bir şey.”
Ünlü Rus siyasi uzmanlarından gazeteci Maksim Şevçenko da, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde Putin ve Erdoğan’ın önemli rol oynadığına dikkat çekti. Bazı güçlerin Türk-Rus ilişkileri bozmaya çalıştığını belirten Şevçenko, “Özellikle, Batı Rusya ve Türkiye’nin Orta Doğu, Güney Kafkasya ve Karadeniz bölgesinde doğrudan çatışmaya girmesini arzu ediyor. Fakat, Putin ve Erdoğan, aralarında çok sayıda çelişki olmasına rağmen ortak noktalara vurgu yaparak çatışma olasılığını atlatmayı başarıyor” dedi.
Türkiye ve Rusya’nın Batı’nın oyunlarına gelmemesi gerektiğini söyleyen Şevçenko, “Türkiye düşmanımız değil, önemli bir ortağımız. Bu durumu gelecekte de böyle sürdürmemiz lazım. Önemli olan da budur. Ortak geleceğimizi düşünmemiz lazım. Liderler gelir gider, halklar kalır” diye konuştu.
Rusya Siyasi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Sergey Markov da, ikili ilişkilerin gelişmesinde Putin ve Erdoğan faktörünün önemini vurgulayarak, “Bugün Batı ilişkilerimizi bozmaya çalışıyor. Uluslararası ve bölgesel istikrarın sağlanmasında Türk-Rus ilişkileri çok önemli” dedi.
Putin’i Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e benzeten ünlü Rus uzman, “Atatürk, Anadolu’da işgalci Batı birliklerine karşı mücadele etti. Bugün de Putin Batı ile mücadele ediyor. Bu nedenle bence Putin 21. yüzyılın Atatürk’ü” değerlendirmesinde bulundu.