Fuad Safarov, Moskova
Rusya’da devlete ait Rossiya-1 televizyon kanalında canlı yayınlanan programda dış politika uzmanı Maksim Yusin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına olumlu bakmadığı açıklaması için “Şark pazarlığı” iddiasında bulundu.
“Kto Protiv?” (Kim Karşı) programında sunucu, ünlü siyasi uzman Dmitri Kulikov, “Erdoğan, Türkiye’de terör örgütü olarak tanınan PKK’yı gerekçe göstererek İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına olumlu bakmadığını söyledi” dedi.
Bunun üzerine program konuklarından Rus Kommersant gazetesi dış politika yazarı Yusin, “Burada bir Şark pazarlığı söz konusu. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasını bloke etmeyecek. Erdoğan, PKK ile mücadele kapsamında İsveç ve Finlandiya’dan bazı tavizler koparmaya çalışıyor” dedi.
Rus uzman Yusin, Finlandiya’nın ABD’nin baskısından ziyade kendisinin böyle karar verdiğini de savundu.
Erdoğan, ” İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil” diye konuşmuştu. Erdoğan’ın söz konusu açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı. Rusya haber ajansları, TV’ler ve medya siteleri, “Erdoğan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı” başlığını kullandı.
“Batı’ya mesaj”
Euronews’un haberine göre ise, Finlandiya Dış Politika Enstitüsü’nde görevli Toni Alaranta, Erdoğan’ın bu açıklamasıyla hem ülke içine hem ülke dışına mesajlar vermek isteği görüşünde. Alaranta, “Batı’ya her şeyi söyleyebilen ve gerekirse bu tür pozisyonları alabilen büyük bir lider olduğunu göstermek istiyor. Türkiye’de şu anda yüzde 70 enflasyon var ve vatandaşların alım gücü düştü. Bu açıklamayla dikkatleri başka yerlere çekmek istiyor” dedi. Alaranta, Erdoğan’ın bu süreçte Türkiye’nin görüşlerinin dinlenmesi gerektiği mesajını da Batı’ya vermek istediğini dile getirdi.
PKK, silah ambargosunun kaldırılması, Güney Kıbrıs, Gülen grubunun engellenmesi gibi konularda Erdoğan’ın Batı ülkelerinden taviz isteyebileceğini savunan Fin uzman, Türkiye’nin veto için Rusya ile anlaştığı iddiasına ise katılmadığını söyledi. Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğini tamamen engelleme konusunda ciddi olduğuna henüz inanmadığını kaydeden Alaranta, “Ben henüz o noktada olduğumuzu düşünmüyorum. Ama ortada bu yönde bir hava olduğu için biraz endişeliyim. Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine karşı çıkmanın Türkiye’nin çıkarlarına aykırı olacağını hesaplayabilir” dedi.