Gözlerin Orta Doğu’daki gelişmelere çevrildiği bu dönemde Rusya-Ukrayna savaşında ilginç ve önemli gelişmeler yaşanıyor.
Barış masasına oturması için Kiev’e Batı dünyasından gelen perde arkası baskılar artarken, Ukrayna’ya verilmesi düşünülen F-16 savaş uçaklarının yabancı havaalanlarından kalkacağı haberleri Moskova’nın sert tepkisini çekti.
Sputnik’in haberine göre, Viyana’daki askeri güvenlik ve silah kontrolü müzakerelerinde Rusya’yı temsil eden heyetin başkanı Konstantin Gavrilov, Moskova’nın NATO ülkelerinin hava üslerinden havalanacak F-16 savaş uçaklarının kullanımının Ukrayna’daki çatışmaya katılım olarak değerlendireceğini belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısında konuşan Gavrilov, söz konusu savaş uçaklarının Polonya, Romanya ve Slovakya’daki hava üslerinden havalanmasını Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan katılım olarak değerlendireceklerini söyledi.
Ukrayna’daki hava alanları bombardımanlar nedeniyle kullanılamaz durumda bulunduğu için Danimarka ile Hollanda’nın vermeyi düşündüğü 60 F-16 savaş uçağının kalkış noktası olarak Polonya, Romanya ve Slovakya’daki hava üslerini kullanmasının planlandığı haberi yayılmıştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e göre ise, Rusya Ukrayna’nın enerji tesislerini vurmak amacıyla büyük bir füze stoku yaptı.
Stoltenberg, “Ukrayna’yı kışın soğukta ve karanlıkta bırakmak için hazırlık yaptılar. Rusya’yı küçümsememeliyiz, ekonomisi savaşa dayanıyor” dedi.
Batılı yetkililer, Rusya’nın siyasi, ekonomik ve askeri açıdan zayıfladığını ancak silah üretimini artırmayı başardığını söylüyor. 2024 yılında savunma harcamaları için 122 milyar dolar harcamayı planlayan Rusya’nın İHA ve mühimmat ihtiyacını İran ve Kuzey Kore’den sağlandığı öne sürülüyor.