ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilme olasılığı ve cephedeki durumun uzun süredir değişmemesiyle köşeye sıkışan Ukrayna’nın uzun süre sonra barış görüşmelerinden söz etmeye başlaması karşısında Moskova şimdilik beklemeyi tercih ediyor.
2022’deki İstanbul görüşmelerinde varılan anlaşmanın son dakikada çökmesinin ardından Rusya ile barış müzakerelerini resmen yasaklayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski çıkış yolu arıyor. Bir yandan Batılı ülkelerin Ukrayna’ya istedikleri silahları ve savaş uçaklarını vermemesi, diğer yandan Trump’ın başkan seçilmesi durumunda Kiev’e yardımı keseceğini söylemesi karşısında Zelenski ülkesinin topraklarının yüzde 20’sinin Rus işgali altında kalmasını kabullenmeyle ağır fatura ödenen ve kazanma olasılığı giderek zayıflayan savaşı sürdürme seçenekleri arasında kaldı.
Trump, bir telefon görüşmesi yaptığı Zelenski’ye Rusya ile savaşın son bulması gerektiğini söylediğini açıkladı.
Ukrayna liderinin ardından Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba da, “iyi niyet” görmeleri halinde Rusya ile barış müzakerelerine başlamaya hazır olduklarını, bununla birlikte bu yönde bir işaret almadıklarını söyledi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise, “Genel olarak barış görüşmelerine hazırız ama önce Ukrayna’nın da hazır olup olmadığını anlamamız gerekir. Bir de, Ukrayna’nın Rusya ile barış görüşmelerini yasayla yasaklamasıyla ilgili hukuki sorun var” dedi. Peskov ayrıca, Zelenski’nin resmi başkanlık süresinin Mayıs ayında dolduğunu hatırlattı.
2014 yılında Kırım’ı ilhak eden Rusya, savaşın 24 Şubat 2022’de başlamasından yedi ay sonra da Ukrayna’ya ait Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson’u topraklarına katmıştı. Savaşı Batı’nın yardımıyla zorlukla sürdürebilen Ukrayna ordusunun bu bölgeleri yeniden alması son derece zor görünüyor.
Bu koşullarda Ukrayna’ya cephedeki gerçeği kabul ederek Moskova ile barış anlaşması dışında fazla bir seçenek kalmıyor. Ukrayna yönetimin imzalanacak anlaşmasını Ukrayna’da halkın onayına sunması bekleniyor. Diğer yandan, topraklarının yüzde 20’sini kaybeden Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyeliği de söz konusu. Taraftar arasındaki üyelik görüşmeleri 25 Haziran’da resmen başladı.
Özetle, hem askeri hem de psikolojik üstünlüğü ele geçiren Rusya sabırla Ukrayna’nın teslim bayrağını çekmesini bekliyor.