ABD’de Donald Trump’ın başkanlık döneminde Washington-Ankara ilişkilerinin nasıl şekilleneceğiyle ilgilenen başkentlerin başında Moskova geliyor.
Rusya Siyasi ve Ekonomik İletişim Ajansı Analitik Projeler Direktörü Mihail Neyjmakov, Svobodnaya Pressa haber sitesine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Trump’ın daha önceki başkanlık döneminde Türkiye ile ilişkilerde “tatlı-sert” taktikler izlediğini belirten Neyjmakov, “Trump, Türkiye ile ilişkilerde sert söylem ve baskıdan pragmatik müzakerelere geçişler yaptı. Örneğin, çizgiyi aşması halinde Türk ekonomisini mahvedeceğini açıkladı. Ama ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Washington’da görüşmesinde daha yumuşak bir tutum aldı” dedi.
Trump’ın sert muhafazakar liderlere daha fazla saygı duyduğunu belirten Neyjmakov, genel olarak Erdoğan’ın Cumhuriyetçi yönetimle ortak bir dil bulmasının Demokratlardan daha kolay olacağını söyledi ve “Erdoğan’ın Trump’la diyalog kurması Kamala Harris’e göre daha kolay olur. Ancak bu, Washington-Ankara ilişkilerinin önümüzdeki birkaç yılda sorunsuz gideceği anlamına gelmiyor” diye konuştu.
Ankara’nın hırslarının Washington’ın çıkarlarıyla çatışacağını söyleyen Rus uzman şunları söyledi:
“Birkaç nüans var. Trump döneminde ABD’nin İran’la ilişkilerinin daha da zorlaşma ihtimali yüksek. Ankara’nın Tahran ile olan ekonomik ilişkilerini dikkate alındığında bu durum ek sorunlar yaratabilir. Fakat aynı zamanda bu, Washington’ın Orta Doğu’nun önemli bir oyuncusu olan Türkiye ile müzakere etmesini zorlayan bir diğer faktör.”
Çoğu insanın Trump’ın Moskova ile Kiev arasındaki çatışmanın dondurulmasına katkıda bulunabileceğini düşündüğünü belirten Neyjmakov, “Büyük olasılıkla aynı taktikleri bu konuda da uygulayacak ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin artmasını sağlamaya çalışacak. Ancak bu durum her halükarda ABD’nin Karadeniz’e ve bu bölgede önemli bir oyuncu olan Türkiye’ye de olan ilgisinin artacağı anlamına geliyor” dedi.
Trump döneminde Washington’ın AB’nin önde gelen bazı liderleriyle ilişkilerinin muhtemelen daha çok zor hale geleceğini öngören Neyjmakov, bu hususun da Ankara’ya daha geniş bir manevra alanı oluşturabileceğine dikkat çekti. Neyjmakov, “Aynı zamanda Türk iç siyaseti açısından önemli bir dönüm noktası olan 2028 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri de Trump’ın Beyaz Saray’daki döneminin sonuna denk gelecek. Bu faktör, seçimler için aktif hazırlıkların başlaması gereken 2027’den itibaren Ankara’yı Amerikan baskısına karşı daha da savunmasız hale getirebilir” diye konuştu.
Muhabirin, “ABD’den potansiyel kopma, Rusya’yla veya başka biriyle yakınlaşma anlamına mı geliyor? Yoksa Türkiye kendi yoluna mı gidecek?” sorusuna Neyjmakov, “Tekrarlamakta fayda var, Trump yönetimindeki Türkiye’nin ABD ile ilişkileri şu anda olduğundan daha zor olmayacak. Her halükarda Ankara’nın Rusya ile ilişkilerini kesmesi işine gelmez” yanıtını verdi.
Rusya ve Türkiye’nin Washington ile ilişkilerinin dikkate alınması gerektiğine işaret eden Neyjmakov, “Rusya-ABD ilişkilerindeki yumuşama büyük olasılıkla Moskova’nın Ankara ile diyalogdaki müzakere pozisyonunu güçlendirecek. Ancak Trump’ın dış politika tarzını bildiğimiz için, onun yönetimi altında bu tür yumuşama dönemlerinin Moskova üzerindeki baskının yeni bir artışla dönüşümlü olarak değişeceğini düşünmekte de yarar var” dedi.
Fuad Safarov, Moskova
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı