Fuad Safarov, Moskova
Rusya’da devlete ait Rossiya-1 televizyon kanalında canlı yayınlanan programda Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizinin çözülmesini sağlamak için girişimlerde bulunması sert tartışmalara neden oldu.
“Kto Protiv?” (Kim Karşı) programın konuklarından siyasi uzman Kirill Yakovlev, “Türkiye’nin arabuluculuk rolünü herkesten fazla ele geçirmeye” çalıştığını ileri sürerek, “Bu çok tehlikeli! Çünkü Türkiye’nin nasıl bir dış politika izlediğinin hepimiz farkındayız. Ankara’nın Karabağ savaşında taraflardan birini desteklediğini biliyoruz” dedi.
Bunun üzerine programın sunucusu, ünlü Rus siyasi uzman Dmitriy Kulikov, “Tamam da, burada tehlikeli olan nedir” diye sorarak Yakovlev’in konuşmasına müdahale etti ve şunları söyledi:
“Kirill, kusura bakmayın ama lütfen demagoji yapmayın. Türkiye ihtilafın başladığı ilk günden tüm dünyaya ‘burada başlıca arabulucu ülke benim’ diyor. Ben Türkiye’nin ne yapmak istediğini anlıyorum. Türkiye’nin bunu yapmaya hakkı var çünkü egemen bir ülke. Elbette Türkiye’nin artıları da, eksileri de var. Fakat, Rusya olarak bizim egemen ülkelerle iş birliği yapmamız gerektiğini göz önünde bulundurmamız lazım. Buradan da yola çıkarak Türkiye’nin adımlarını olumlu olarak değerlendiriyorum. Sizin yaptığınız sadece spekülasyon.”
Bu sözler üzerine Yakovlev, “O zaman Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arabulucu lider konumuna gelecek” diyerek görüşünde ısrar etti. Kulikov ise, “Kirill, lütfen provokasyon yapmayın! Böyle taş kafa iddialara ilkokul çocukları bile inanmaz. Erdoğan asıl arabulucu olacakmış! Lütfen! Başka ülke liderleri de asıl arabulucu olabilir. Sizin tezinize göre, Allah korusun kimse ana arabulucu olmasın!” sözleriyle tepki gösterdi.
Sunucu Kulikov’a destek veren Kommersant gazetesi köşe yazarı, dış politika uzmanı Maksim Yusin de, “Türkiye’ye bugün bu şekilde saldırmak fevkalade sorumsuzluk! Çünkü Türkiye Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmıyor, arabuluculuk yapıyor” dedi.
“Türkiye’nin zararına olur”
Ünlü Rus siyaset bilimci Grigoriy Vovt, “Birleşmiş Milletler’de (BM) Rusya karşıtı yaptırımların onaylanması düşük ihtimal, çünkü karar verecek olan Güvenlik Konseyinde Rusya da yer alıyor” dedi.
TürkRus.Com’da yer alan habere göre, BM’de reforma gidilmesi halinde, Türkiye’nin de Rusya karşıtı olası yaptırımlara katılabileceğini belirten Vovt, bunun hem Rusya hem de Türkiye için problem yaratacağını öngördü.
Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Rus uzman, “Türkiye ekonomik anlamda Rusya’ya çok fazla bağımlı ve böyle bir partneri kaybetmek onun için son derece zararlı olur” dedi.
Böyle bir durumda Rusya’nın da olumsuz etkileneceğine işaret eden Vovt, Türkiye’nin lojistik alanındaki önemine vurgu yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM’de Rusya karşıtı yaptırım kararı alınması halinde Türkiye’nin uluslararası hukuk çerçevesinde buna uyacağını söylemişti.