Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarının büyük kitlelere ulaşması politikacıları da bu mecralara yönlendirdi. Dünyanın pek çok ülkesinde devlet kurumları gibi politikacılar da artık çoğu zaman açıklamalarını sosyal medya kanalları üzerinden yapıyor ve bu yolla çok kısa süre içinde milyonlarca kişiye ulaşabiliyor.
Sosyal medya, özellikle de Twiter denilince kuşkusuz akla ilk gelen kişi eski ABD Başkanı Donald Trump. Onun kadar olmasa da diğer politikacılar da Twitter’ı sıkça kullanıyor.
Ama içlerinde belki de tek bir istisna var: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Gerçi Twitter’da onun adına üç buçuk milyona yakın takipçili @KremlinRussia ve bir milyon takipçili İngilizce @KremlinRussia_E hesapları var ama buradaki paylaşımların Kremlin Basın Merkezi tarafından yapıldığı biliniyor.
Rusya lideri bir süre önce öğrencilerle sohbet ederken bu konuya değinmiş ve “Sosyal medyada benim adımı taşıyan yaklaşık beş bin sayfa var. Fakat bu sayfaların benimle hiçbir ilişkisi yok. Bildiğiniz gibi, ben çalışma hayatıma dış istihbarat kurumlarında başladım. O zamanlar gerektiğinde takma adlar kullanıyordum. Ancak artık takma ad kullanmama gerek yok…” demişti.
Putin, Instagram ya da diğer sosyal ağlarla ilgilenip ilgilenmediğini soran öğrencilere, internet işleriyle ekibindekilerin ilgilendiğini belirtmiş ve “Yoğun iş günüm çok geç saatlerde son buluyor. Instagram bana göre değil” diye de eklemiştii.
Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in neden sosyal medyayı kullanmadığı sorusunu, “Buna ihtiyaç yok. Çünkü Putin kendi bakış açısını halka ulaştırılmasında hiçbir sorun yaşamıyor” diye yanıtlıyor.
Putin’in zaman zaman internet kullandığını söyleyen Peskov, “Haberleri veya kendisiyle ilgili yazıları okumak için interneti kullanıyor. Montajlı fotoğrafları (kendi fotoğrafları dahil) kendisine gösterdiğimiz zaman bazen gülüyor ama bazen de komik bulmadığı için hiç gülmüyor” diyor.
Putin’in sosyal medyaya uzak durmasının ve genel olarak internetten fazla hoşlanmamasının nedeni büyük olasılıkla, kendisinin de açıkladığı gibi, internetin bir CIA projesi olduğunu düşünmesi.
Fakat asıl şaşırtıcı olan Putin’in cep telefonu da kullanmaması ve “eski usul” sabit hattı tercih etmesi.
Peskov bu konuda, “Putin 08.00’de bakanlara telefon açarak işe başlar. Kendisine ait bir cep telefonu yok. Putin SMS’lerle uğraşamaz. Günümüzde politikacıların cep telefonuyla konuşması teşhircilik gibi bir şey. Putin başka iletişim araçlarını tercih ediyor” diyor.
Rusya lideri, artık herkesin akıllı telefonu bulunduğunu söyleyen Kurçatovsk Enstitüsü Müdürü Mihail Kovalçuk’u, “Herkesin akıllı telefonu olduğunu söylediniz, fakat benim yok!” sözleriyle espriyle karışık terslemişti.
Time dergisine göre, Amerikan istihbaratının Putin’in cep telefonlarını dinleyememesinin çok basit bir nedeni var: Çünkü zaten telefon kullanmıyor!
Bu nedenle, Putin’in cep telefonuyla konuşurken çekilmiş çok az sayıda fotoğrafı bulunuyor. Rusya liderinin cep telefonundan uzak durmasının bir nedeninin de KGB geçmişinden gelen alışkanlıkla dinlenme riskine girmemek olduğu düşünülüyor.