Fuad Safarov, Moskova
Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıla yakın bir süre bulunmasına rağmen Rus medyası konuyla ilgili haber ve yorumlara çok sık yer vermeye başladı.
Son olarak News.ru haber portali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İslam düşmanlığı ile mücadele etme” çağrısını 2023 seçimleriyle ilişkilendirerek, “Bu inanç uğruna mı yoksa siyaset adına mı yapılıyor” diye sordu. Erdoğan, 12. Büyükelçiler Konferansı’ndaki konuşmasında, Avrupa’da artan İslam düşmanlığına ilişkin, “İslam düşmanlığı devlet başkanlığı seviyesinde teşvik ediliyor, destekleniyor. İslam düşmanlığı ile mücadele etmek, hem inancımızın hem de yurt dışındaki vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir” demişti.
Bu açıklamaya atıfta bulunan News.ru, “Erdoğan’ın seçim kampanyası sadece ülke içinde değil, sınırlarının ötesine geçerek çok sofistike biçimler kazanıyor. Böylece Türk lider, Batı ülkelerinde Müslümanların haklarının ihlal edildiğini bir kez daha dile getirdi. Bu açıklamaların içeriği ne? Müslümanları koruma arzusu mu yoksa siyasi hedefler mi” diye sordu.
Sona Rüstemova ve Hasan Kasım imzalı yazıda, “Erdoğan, kiliseleri camiye çevirerek, Batı’yı İslam düşmanlığı ile suçlayarak, müminlerin duygularını savunarak ve Müslüman değerlerini korumak için çok şey yaparak İslam dünyasının lideri olmaya çalışıyor. Ancak, Türkiye’de 2023’te cumhurbaşkanlığı seçimi olacağı düşünülürse akla şu soru geliyor: Bunlar inanç uğruna mı yoksa siyaset adına mı yapılıyor” denildi.
Türkiye ekonomisinin ciddi sıkıntılar yaşadığına işaret eden News.ru, “Sorun, Erdoğan’ın standart olmayan ekonomik görüşlerinde. Enflasyonla mücadele etmek için Merkez Bankasının faiz oranını düşürmesinin gerekli olduğuna inanıyor. Fakat uygulamada bu önlem inandırıcı değil. Türk ekonomisi neredeyse en kötü günleri yaşıyor” diye yazdı.
Erdoğan’ın ekonominin ağır durumunun nedeni ile ilgili açıklamalarında sık sık İslam’a atıfta bulunduğunu belirten News.ru yorumunda, “Erdoğan vatandaşlardan sabırlı olmalarını istiyor çünkü İslam kanunları bunu gerektiriyor. Geçen yıl Aralık ayında da Merkez Bankası toplantısından sonra tefeciliğin İslam’da yasak olduğunu vurgulamıştı” dedi ve şöyle devam etti:
“Ancak, kötüleşen bir durum zemininde bu tür açıklamalar pek inandırıcı değil. Bu nedenle ülke içinde taraftarlarını kaybeden Erdoğan, dünya çapındaki İslam düşmanlığı ile mücadele çağrılarının da yardımıyla yurt dışında yaşayan Türklerin dikkatini çekmeye karar verdi. Bu da etkili bir önlem olabilir. 2018 seçimlerinde diasporanın sadece yarısı sandık başına gitti ama neredeyse tamamı AKP’ye oy verdi.”
Haber sitesine konuşan Rusya’nın Doğu uzmanlarından Kirill Semyonov, Erdoğan yönetiminde Türkiye’nin birçok açıdan İslam dünyasında önem kazandığını söyledi.