Duma (parlamento) Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD’nin Ukrayna’daki operasyon nedeniyle cezalandırmak için Rusya’nın yurt dışındaki varlıklarını dondurmasına misilleme olarak Alaska’yı alabileceklerini söyledi.
Duma’nın yaz tatilini girmesinden önce son kez yapılan oturumda konuşan Volodin, “Amerikalılar unutmasın, harekete geçmeden önce iyi düşünsün. Bizim de onlardan alabileceğimiz şeyler var” dedi.
Yardımcısı Pyotr Tolstoy’un daha önce Alaska’nın Rusya’ya katılımı konusunda referandum düzenlenmesini önerdiğini hatırlatan Volodin’in gülerek, “Onların iç işlerine karışmıyoruz” demesi parlamenterlerden büyük alkış aldı.
Rusya Çarı II. Aleksandr, imparatorluk topraklarının yüzde 13.8’ine denk düşen bir buçuk milyon kilometrekareden fazla bir alana yayılan Alaska’yı 7.2 milyon dolar karşılığında 1867 yılında ABD’ye satmıştı. Bu paranın günümüzdeki karşılığının 16 milyar dolar civarında olduğu hesaplanıyor.
Genel kabul gören görüş, 1853-1856 yıllarında arasındaki Kırım savaşı nedeniyle Rusya’nın hazinesinin boşalması ve Alaska’nın zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu o zamanlar bilmeyen II. Aleksandr’ın büyük araziyi satmak zorunda kaldığı yönünde. Kırım savaşında Rusya’ya karşı Osmanlı’nın yanında İngiltere ve Fransa da yer almıştı.
1867 yılında dolar kuru 1 ruble 60 kopekti. Böylece Rus Çarı, Alaska’yı 11 milyon 520 bin rubleye satmış oldu. 1867 yılında çarlığın bütçesi 10 milyon 933 bin 500 rubleydi. Bölgeyi dönümü yalnızca 0.2 dolardan satın alan ABD’nin aradan geçen 155 yılda kazancı ise milyarlarca dolara ulaştı.